Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

A kókuszolaj csodálatos gyógyhatásai


A kókuszolaj egyre több szerepet kap a konyhában és a szépségápolásban. Volt idő, amikor túlmisztifikálták a hatásait, később azt nyilatkozták, hogy egyenesen káros az egészségre. Napjainkban ismét az a hír járja, hogy igenis nagyon egészséges és még a szépségápolásban is nagy hasznát vehetjük. Mutatjuk is, milyen előnyei vannak a kókuszolajnak.


A kókuszolaj megakadályozhatja a szívbetegségek kialakulását. Ezt a feltételezést arra alapozzák, hogy jelentősen megemeli a vérben a HDL, azaz a jó koleszterin szintjét. Ez azért előnyös, mert védelmet jelenthet a szív számára a betegségekkel szemben, mivel csökkenti az érelmeszesedés kialakulását a koszorúerekben. A kókuszolaj ezen kívül stabilizálja a trigliceridszintet is. Amennyiben a véráramban megemelkedik a szintje, akár szívrohamot vagy szívbetegségeket is okozhat.

A kókuszolajjal kapcsolatban megállapítást nyert, hogy sok antioxidánst tartalmaz. A szervezetben zajló oxidációs folyamatok felelősek a gyulladás kialakulásáért, azonban a szűz kókuszolaj csökkenti a gyulladást és így minimalizálja az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét is.

Ez az olaj egy közepes láncú zsírsavat, a laurinsavat tartalmazza, amely eredményesen harcol a baktériumok ellen és csökkenti a gombás fertőzések kialakulásának esélyét. Ha betegek vagyunk, akkor mindenképpen kerüljük el a cukros ételek fogyasztását, mivel a cukor táptalaja ezeknek a kórokozóknak. Helyette fogyasszunk kókuszolajat, mivel ez segíthet a fertőzések elleni küzdelemben.

A kókuszolaj támogatja egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, leginkább a kalcium és a magnézium, illetve az omega-3 zsírsavak esetében, ami pedig nagyon hasznos a szív- és érrendszer számára.

A szájüreg egészségét is védi ez az olaj, mivel a benne található közepes láncú zsírsavak erős antibakteriális hatással rendelkeznek. Az íny és a szájüreg egészségét védhetjük azzal, ha naponta egy alkalommal kókuszolajos öblögetés végzünk. Vegyünk egy teáskanálnyi kókuszolajat, öblögessünk ezzel pár percig, majd köpjük ki, ne nyeljük le.

Szerte a világon nagyon sokan szenvednek csontritkulásban. A kókuszolaj ettől a rettegett betegségtől is megóvhat bennünket, hiszen nagyon sok antioxidánst tartalmaz, így a csontokat is védelmezi az oxidatív stresszel, így a csontkárosító hatásokkal szemben. Összességében elmondható, a kókuszolaj javítja a csontok egészségét.

A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak segítenek a jobb emésztés kialakításában, illetve hatékonyabb inzulinhasználatot tesznek lehetővé és ezáltal csökkentik az inzulinrezisztencia kialakulásának esélyét, miközben szabályozzák a vércukorszintet azoknál, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések