Hirdessen itt

Két év börtönre ítélték a MOL vezérigazgatóját


Két év letöltendő börtönre ítélték Hernádi Zsoltot Horvátországban.

Két év letöltendő börtönre ítélte Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatót a horvát Legfelsőbb Bíróság. A testület a magyar menedzser mellett hat év börtönre ítélte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt is – írja az euronews.com.

A testület korábbi, 2019-ben hozott ítélete ellen a vádlottak fellebbezést nyújtottak be, amelyet most  elutasított a horvát testület és helybenhagyta a korábbi ítéletet, így a volt horvát kormányfőt, Ivo Sanadert 10 millió euró kenőpénz elfogadása miatt hat, Hernádi Zsoltot pedig vesztegetés miatt két év letöltendő börtönre ítélték. Az ítélet jogerős – fogalmaz a portál. 

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség még 2013-ban vádat emelt Hernádi Zsolt ellen, miután nyomozásuk arra jutott, hogy a MOL azért vehette át 2009-ben az INA nevű horvát energiacég felett az irányítást, mert Hernádi lefizette Sanader akkori horvát kormányfőt. A magyar Központi Nyomozó Főügyészség még 2011-ben rendelt el nyomozást az ügyben ismeretlen tettes ellen. A főügyészség akkor megállapította, hogy a MOL érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette – emlékeztet az euronews.
A portál beszámolója szerint a magyar bíróság 2013-ban megtagadta a horvát ügyészség által Hernádi Zsolt ellen kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását, mivel álláspontja szerint azt ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette. Hernádi Zsoltot várhatóan nem fogja kiadni Magyarország Horvátországnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések