A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Von der Leyen: Aggasztó fejlemények vannak egyes EU-országokban a jogállamiság terén


Jogszabállyal igyekszik az Európai Bizottság úrrá lenni az európai ipart bénító chiphiányon, konkrét ajánlásokat fogalmaznak meg jövő évtől a jogállamisági jelentésben - többek között erről beszélt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU helyzetét elemző éves beszédében. Az elnök Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szólalt fel, mondandójának az “Uniónk lelkének erősítése” címet adta.


Ursula von der Leyen leszögezte, hogy az EU továbbra is kiáll az afgán nép mellett, különösen a nők, gyerekek, újságírók, ügyészek, emberi jogi aktivisták, illetve a női bírók mellett, akik most azok elől bujdokolnak, akiket bebörtönöztek.

Egyfajta hibrid támadásnak nevezte azt, ami EU Fehéroroszországgal közös határán történik, ahol a belarusz vezetés migránsokat segít át a határon.

Amíg azonban nem találjuk meg együtt a közös megoldást arra vonatkozóan, hogy hogyan kezeljük a migrációt, ellenfeleink továbbra is ki fogják ezt használni

- utalt Von der Leyen arra, hogy a Bizottság már egy éve beterjesztette az új menekültügyi és migrációs paktumot, azonban “az előrelépés fájdalmasan lassú”.

Az európaiak nagy része egyetért abban, hogy az illegális migrációt meg kell szüntetni, de abban is, hogy akik menekülnek, azokat segíteni kell, fejtegette az elnök, majd hozzátette, hogy

a migrációt nem szabad arra használni, hogy megosszuk az európaiakat.

Hangsúlyozta, hogy fel kell lépni annak érdekében, hogy minden eurócent a megfelelő helyre jusson, ezért kell alkalmazni a jogállamisági mechanizmust, ha szükséges.

A korrupció többet jelent az adófizetők megkárosításánál. A korrupció elriasztja a befektetőket is. A korrupció révén a nagypénzűek nagy előnyöket vásárolhatnak a hatalomban lévőktől, ami a demokratikus szabályok kiüresedését eredményezi

- mondta az elnök.

Végül kiállt a média szabadsága mellett, mert újságírókat támadnak meg, megvernek, meggyilkolnak azért mert végzik a munkájukat, “meg kell állítanunk azokat, akik a média szabadságát fenyegetik”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések