A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Vizsgálatot indított az Európa Tanács az Alaptörvény módosítása miatt


Kritizálják többek között a házasság meghatározását és az egyedülálló szülők örökbefogadásával kapcsolatos szabályozást is.


Vizsgálódik az Európa Tanács az Alaptörvény módosítása miatt – írja a Szabad Európa nyomán az Index.

A cikkből kiderül: a jövő héten indulnak megbeszélések a magyar kormány képviselőivel, állami szervekkel, valamint civil szervezetekkel. A Tanács magyar ügyet pedig már az október közepén esedékes ülésén napirendre veszi,

gyors lefolyású vizsgálatra lehet számítani.

Arról is szó volt, hogy az ET parlamenti közgyűlése a Velencei Bizottságot kérte fel a kilencedik alkotmánymódosítás és az egyes választási tárgyú törvények tavaly év végi jogszabály-módosításainak megvizsgálására.

Ezt a jogi szervezet meg is erősítette, egyben hozzátették: a magyar érdekeltekkel még ebben a hónapban online találkozókat szerveznek, további részleteket azonban nem osztottak meg.

A bizottság már korábban jelezte, hogy felül kell vizsgálni Magyarország Alaptörvényének decemberi, kilencedik módosításait. Szerintük a társadalom egyes csoportjait esetlegesen hátrányosan érintő megkülönböztetés elkerülése érdekében van erre szükség.

 A szervezet ezen kívül kritizálta a házasság meghatározását és az egyedülálló szülők örökbefogadásával kapcsolatos szabályozást.

A Szabad Európa értesülései szerint a jelenlegi ütemterv alapján a Velencei Bizottság következő plenáris ülésén, október 15–16-án napirendre tűzi a magyar ügyet, és ha nem lesz csúszás a vizsgálatkor, meg is fogalmazza hivatalos véleményét.

Forrás: Mandiner

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések