A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Üzent az al-Kaida 9/11 évfordulóján


Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szombaton Joe Biden amerikai elnök utasítására nyilvánosságra hozta a 2001. szeptember 11-i merényletekkel kapcsolatos nyomozásának első, kivonatolt anyagát, amely egyebek közt vizsgálja a szaúdi kormány és a merénylők kapcsolatát is – jelentette be a CNN amerikai hírtelevízió.

Nem sokkal ezt megelőzően az al- Kaida üzent a világnak, egy szíriai orosz katonai bázis ellen januárban elkövetett pokolgépes merényletet méltató videót tett közzé az interneten szombaton a terrorszervezet vezetője.

A titkosítás alól frissen feloldott, 2016-ból származó nyomozati anyag egyebek között Szaúd-Arábia egyesült államokbeli konzulátusának egy tisztségviselője, egy vélt szaúdi titkosügynök, illetve legalább két merénylő közötti kapcsolattal is foglalkozik.

Nem sokkal ezt megelőzően üzenetet küldött a világnak Ajmán az-Zavahiri, aki arról beszél a felvételen, hogy ellenségeiket „gazdaságilag és katonailag is ki kell véreztetni”, hozzátéve, hogy e célból követtek el merényletet január 1-jén az északkelet-szíriai Rakka tartományban egy autóba rejtett robbanószerkezettel egy orosz katonai bázis ellen.

Ez a támadás gyakorlati példa arra, hogyan kell megtörni az ellenség ostromát

– mondja a felvételen Ajmán az-Zavahiri.

A felvétel érdekessége, hogy cáfolja azokat az értesüléseket, amelyek szerint Ajmán az-Zavahiri meghalt volna. Zavahiri 2011-ben lett az al-Kaida vezetője, közvetlenül Oszama bin Laden “kiiktatását” követően vette át a szervezet vezetését.

MTI

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések