Hirdessen itt

Magyar családot is menteni kellett a Kanári-szigeteken kitört vulkán miatt: itt a hivatalos közlemény


Egy magyar családot is evakuálni kellett a La Palma szigetén kitört vulkán miatt – tájékoztatta a Blikket a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtó osztálya.


Egyre forróbb a helyzet a kanári-szigeteki La Palmán, ahol vasárnap délután tört ki egy vulkán, amit több földmozgás előzött meg. A láva – keresztezve a sziget autópályáját – lakott területek irányába folyik, emiatt ötezer embert evakuálni kellett, köztük egy magyar családot is, akiket a helyi hatóságok biztonságba helyeztek.

További negyvenezer embert szólítottak fel a hatóságok arra, hogy egy esetleges evakuáció miatt készítsék össze a legszükségesebb dolgaikat, arra az esetre, ha az általuk lakott terület is veszélybe kerül.

A térségben illetékes magyar külképviselet kész minden lehetséges segítséget megadni a bajba jutott magyaroknak. Munkatársaink felvették a kapcsolatot a régióban tartózkodó, regisztrált magyar állampolgárokkal. Egy magyar családot a hatóságok evakuáltak, konzuli segítséget azonban sem ők, sem mások eddig nem kértek.

– mondta a Blikk megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtó főosztálya, hozzátéve: a külföldre utazóknak továbbra is azt javasolják, hogy indulás előtt tájékozódjanak és regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján, illetve baj esetén vegyék fel a kapcsolatot a külképviselettel.

A vasárnapi állapothoz képest pár órája újabb kitörési pontot találtak a már aktív vulkán oldalában, ami azt jelenti, hogy bár a láva folyam sebessége csökkenni látszik, a szeizmikus aktivitás továbbra is erős. A szakemberek szerint a forró láva holnapra éri el az Atlanti óceánt.

A helyszínen elképesztő fényképek készülnek az éjszaka is vörös fényben úszó hegyoldalról, ami már a lakott területeket is elérte. A csodálatos, ám hátborzongató képeket itt tekinthetik meg:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések