A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Eutanáziát kért a transznemű férfi, mert túl kicsi volt a pénisze


Férfivé operáltatta magát egy nő Belgiumban, de kicsinek találta a péniszét, ezért állami segítséggel megölette magát.


Tovább enyhítettek a nemváltás szabályozásán Belgiumban – adta hírül az Origó. Az új rendelkezés szerint a transznemű személyek orvosi vélemény nélkül, egyszerű közigazgatási eljárás igénybevételével változtathatnak nemet és keresztnevet. A szabályozás kiskorúak részére is lehetővé teszi a nemváltást, gyakorlatilag bármilyen nehézség nélkül: 12 éves koruktól kezdődően a belga gyerekek önállóan kérhetik nevük megváltoztatását, 16 éves kortól pedig „végleges", hivatalos dokumentumokban is feltüntethető nemváltást kérvényezhetnek – írja a lap, mely megjegyzi, hogy Belgiumban 2020-ban a COVID-járvány ellenére 414 személy váltott nemet.

A mostani, liberális szabályozás kapcsán újra fellángoltak a viták Belgiumban, és az érdeklődés homlokterébe egy nyolc évvel ezelőtti, akkor aránylag kevés publicitást kapott eset került. A nőként született Nathan, aki később férfivé operáltatta magát kicsinek találta a péniszét, mellét viszont változatlanul túl nagynak, ezért eutanáziát kért. A belga állam kezdetben elutasította, később azonban mégis megengedte, hogy megölesse magát.

Egy transzneműnek segítettek meghalni az orvosok Belgiumban egy sor sikertelen nemváltó műtét után – írta meg a BBC.

Nathan Verhelst, lányként született és „pszichológiai szenvedésekre” hivatkozva kért segítséget életének befejezéséhez. melyet végül a szintén liberális eutanáziatörvény értelmében meg is kapott. Két orvos ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a 44 éves nő nem szenved átmeneti depresszióban, ezért jogosult a halálos injekcióra. Esete feltűnően kevés sajtóvisszhangot kapott.

Belgium 2002-ben legalizálta az eutanáziát, azóta évente körülbelül félszáz esetben történik eutanázia pszichológiai okokból.

Teljes nyugalommal halt meg”

– nyilatkozta Wim Distlemans orvos a belga Het Laatste Nieuws újságnak az eljárást követően. Nathan Verhelst Nancy néven született, három fiú testévre van. Az újság, amely szerint halála előestéjén beszélt vele, arról számolt be, hogy szülei elutasították őt, miután újabb fiút akartak. 2009 és 2012 között három műtéten esett át, hogy megváltoztassa a nemét.

Amikor először láttam magam a tükörben, idegenkedést éreztem az új testem iránt”

– idézte a lap ekkor Nathant. A kórház közlése szerint „rendkívül szigorú eljáráson esett át” a beteg, mielőtt megkapta a halálos injekciót. „Amikor egy ilyen bonyolult ügyünk van, több kérdést teszünk fel magunknak, hogy biztosak legyünk a diagnózisban” – mondta Jean-Michel Thomas a beteg orvosa.

A BBC brüsszeli tudósítója, Matthew Price szerint Belgiumban az eutanáziát választók száma folyamatosan emelkedik a legalizálás óta. A legtöbb jelölt 60 évesnél idősebb és rákos.

Az Európai Bioetikai Intézet (EIB) jelentését francia és holland nyelven tették közzé a 2020-as belga eutanáziajelentésről. A jelentés szerint a bejelentett „segített halálesetek” száma 2019-ben 12,6%-kal 2656 -ra nőtt. A 2019-es belga eutanáziajelentés jelezte, hogy 2018-ban 2357 asszisztált halálesetet regisztráltak. 2010-ben még csak 954 asszisztált halálesetet jelentettek, ez 267% -os növekedést jelent 9 év alatt.

A belga eutanáziabizottság elismeri, hogy „nincs lehetősége arra, hogy értékelje az eutanázia esetek bejelentett arányát a ténylegesen végrehajtott eutanáziaszámhoz viszonyítva” miután

    az eutanázia-halálozások közel felét nem jelentették a bizottságnak.

A 2020-as belgiumi eutanáziaadatok szerint 57 ember halt meg pszichiátriai rendellenességeken alapuló eutanázia következtében, 48 ember pedig kognitív rendellenességek (demencia szindróma) miatt. A 18 éven felüliek önkéntes eutanáziához fűződő joga vitathatatlan Belgiumban a parlament pedig a törvényt 2014-ben a 18 év alatti személyekre is kiterjesztette.



Forrás: Mandiner

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések