A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

SZNT: A székelységet nem nyugtatni kell, hanem figyelmeztetni a veszélyre!


Nagy szolgálatot tett Ludovic Orban az erdélyi magyar nemzeti közösségnek az elmúlt napokban, Székelyföld fejlesztésére vonatkozó kijelentésével.

Ezzel szemben nagy hibát követ el, aki megpróbálja eljelentékteleníteni ezt a kijelentést, a választási kampány terhére írva a pártelnök megnyilvánulását, hiszen ő egy olyan veszélyre figyelmeztet bennünket, amely valós, küszöbön álló veszély, és nem idegen a párton belüli vetélytársaitól sem, de még a velük szembenálló Szociáldemokrata Párttól sem. Ennek alátámasztására fel kell idézni, hogy 2013-ban a Liviu Dragnea által vezetett Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium egy tervet dolgozott ki, amelyből idézünk egy részletet:

„A kisebb történelmi régiók behelyettesítése olyan nagyobb közigazgatási régiókkal, amelyek az adott történelmi régiót integrálják, a beépített történelmi magnál kulturálisan heterogénebb közigazgatási régiót hoz majd létre, de megnöveli a működés hatékonyságát a közigazgatási tartomány minden megyéjében. Olyan ez, mintha a gazdasági-társadalmi hatékonyság növekedését a terület kulturális homogenitásának csökkentésével „fizetnénk meg”.


Ha van türelmünk a Szociáldemokrata Párt bonyolult, körülírásokkal teli megfogalmazását teljes egészében, figyelmesen elolvasni, akkor azt fogjuk látni, hogy nincs különbség a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt regionális fejlesztési tervei között Székelyföld tekintetében. Az előbbi szókimondóbb, nincs tekintettel a nemzetközi jog betartásának látszatára sem, sem Románia kötelezettségvállalásaira, ezzel szemben Liviu Dragneaék ugyanezt a magatartást megpróbálták ravaszkodva elrejteni.

Ilyen körülmények között nem nyugtatni és altatni kell az érintett közösséget, hanem figyelmeztetni a veszélyre, és megkérdezni: fel vagyunk készülve utcai tüntetésekre? Fel vagyunk készülve a polgári engedetlenségre? Hiszen egy olyan veszély, Damoklész kardja lebeg felettünk, amely sem a román királyi diktatúra, sem Antonescu diktatúrája, sem a kommunista diktatúra idején nem csapott le ránk.


Ebben a pillanatban nincs garancia arra, hogy az európai uniós környezet teljes mértékben garancia lehetne az erőszakos asszimiláció elhárításában. Egy nemzeti ellenállásban mindenkire szükség van, legyünk készen.

Ez a konfliktusos megközelítés, ez a Ludovic Orban megközelítése.

Álláspontunk szerint Székelyföldön szükség van fejlesztésre, szükség van beruházásra. Ezeknek a tervét azonban nem szabad kivenni a helyi és megyei önkormányzatok hatásköréből, és meg kell teremteni számukra a lehetőséget, hogy az elnéptelenedő székely falvak infrastruktúráját fejlesszék, hogy az onnan kényszerűen elköltözöttek hazatérhessenek. A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése éppen erről szól. A nemzeti régiók gazdasági lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg. A Székely Nemzeti Tanács mintegy másfélmillió uniós polgári aktív támogatásával sikerre vitte ezt a kezdeményezést.

Ez a békés, építő megközelítés. Ez a mi megközelítésünk.

Románia sorozatos pervesztése az Európai Bíróságon üzenet Ludovic Orbannak, Liviu Dragneának és az egész román politikai elitnek: rossz úton járnak!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések