A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Soha nem látott objektumot találtak a csillagászok a Tejútrendszer közepén


 A „Macskafarokra” keresztelt struktúráról csupán annyit tudnak, hogy valószínűleg egy óriási méretekkel rendelkező, gázfelhőből álló nyúlvány lehet.

A hatalmas kiterjedésű gázfelhő olyannyira meglepte az asztronómusokat, hogy csak találgatni tudnak róla, pontosan honnan származhat, és miként alakulhatott ki – olvasható a ScienceAlert tudományos magazin beszámolójában.

A „Macskafarok” néven futó objektum vagy különálló univerzumbéli struktúra, vagy a Tejútrendszer szerves része, ugyanis elképzelhető, hogy szimplán a spirálgalaxis egyik kinyúló karjához tartozik.

A kínai Nanking Egyetem kutatóinak sikerült nagy felbontásban megvizsgálni a különleges égi tüneményt, köszönhetően annak az űrteleszkópnak, amit az elmúlt évtizedben üzemeltek be az ország területén.

A felvételek alapján kitűnik, hogy a „Macskafarok” valóban tökéletesen passzol a Tejútrendszer „csápjaihoz”, azt viszont nem lehet pontosan megállapítani, hogy igazából a galaxis részeként tekinthetünk-e rá, esetlegesen egy szabadon lebegő, hatalmas képződményről van-e szó.

Maguk az asztrofizikusok is értetlenül állnak a helyzet előtt, a galaktikus lemezről csupán eltérő hipotéziseket állítottak fel, melyeket semmivel sem tudják még bizonyítani.

„A rendelkezésre álló adatokból úgy tűnik, hogy minden idők egyik legrejtélyesebb objektumáról beszélhetünk, és csak hosszú évtizedekig tartó kutatások elvégzésével deríthetünk fényt rá, pontosan miként jöhetett létre” – írták a tanulmányban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések