A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nem büntethető a ruandai migráns, aki megölt egy katolikus papot


Nincs olyan lelki állapotban, ezért nem büntethető a hatóságok szerint az a ruandai bevándorló, aki hétfőn megölt egy papot Franciaországban. A migráns tavaly felgyújtotta a nantes-i katedrálist, ám ezek után sem kezelik terrorcselekményként az esetet; a férfi elmezavarára hivatkoznak a hatóságok. Közben az is kiderült, hogy a bevándorló már rég nem is tartózkodhatna az országban, menekültkérelmét ugyanis hét éve elutasították – hangzott el az M1 Híradójában.


Kordonnal zárta le a rendőrség a nyugat-franciaországi Saint-Laurent-sur-Sevre missziósház környékét, ahol hétfőn egy ruandai migráns meggyilkolt egy katolikus papot. A hatvanéves atya hónapok óta szállást adott a bevándorlónak.

Emmanuel Abayisenga, aki templomszolgaként dolgozott az egyházmegyénél, a gyilkosság után bement a rendőrségre és feladta magát. A hatóságok a gyülekezeti épület egyik szobájában találtak rá az atya holttestére.

„Ő a nagylelkűségének lett az áldozata. Bár úgy gondolom, hogy nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni. Minden jel arra mutat, hogy a merénylőnek pszichiátriai problémái voltak” – mondta Francois Jacolin, Lucon püspöke, aki lélektani problémákat emlegetett, pedig nem először követett el a ruandai férfi kifejezetten keresztényellenes támadást.

Tavaly nyáron Nantes-ban felgyújtotta a helyi székesegyházat. A tűzben értékes freskók semmisültek meg, és tönkrement a templom híres orgonája is.

A hatóságok akkor is igyekeztek mindenkit meggyőzni arról, hogy nem vallási gyűlölet volt tettének indíttatása, és a lehetséges pszichiátriai problémákra terelték a figyelmet.

A ruandai férfit elmeszakértői vizsgálatra vitték, kezelték, majd az apátság felügyeletére bízták.

Vagyis megengedték, hogy az a katolikus egyház fogadja be, amely ellen egyszer már elkövetett egy támadást.

Gerard Darmanin francia belügyminiszter most is megerősítette: nem terrorcselekményként kezelik az ügyet.

„A gyanúsított nem nem szerepelt terrorgyanús személyek listáján. Úgy tudom, nem volt muszlim , és a közösségi oldalakon megjelent állításokkal ellentétben nem is radikalizálódott”

– nyilatkozta a tárcavezető.

Franciaországban évek óta az a gyakorlat a hatóságok részéről, hogy azonnal felvetik az elmezavart, mint kiváltó okot. Mindent elkövetnek, hogy az emberek ne kapcsolják össze a tömeges migrációt a terrorveszéllyel. A keresztényellenes támadások esetében is igyekeznek így tenni. A valóság azonban nem ezt igazolja.

Franciaországban rendszeresek a keresztényellenes támadások. Azon túl, hogy évente több száz templomot és kegyhelyet meggyaláznak, az egyház képviselői is célpontok.
Az egyik talán legemlékezetesebb 2016 nyarán történt Rouen közelében. Két 19 éves iszlamista mise közben betört egy katolikus templomba. Többeket túszul ejtettek, majd letérdeltették a 86 éves papot, és egyikük elvágta a torkát. A rendőrök mindkét túszejtőt agyonlőtték.

Tavaly októberben egy 21 éves tunéziai férfi bement a nizzai bazilikába, majd elvágta a sekrestyés torkát, lefejezett egy idős asszonyt, és egy másikat is halálosan megsebesített. A férfi előző hónapban érkezett egy csempészhajóval az olaszországi Lampedusára.

Tavaly szeptemberben az olaszországi Comóban egy szintén tunéziai migráns elvágta annak a papnak a torkát, aki befogadta. A holttestre a plébdánia közelében találtak rá. Az 53 éves gyilkos feladta magát. A rendőrség szerint mentális betegségben szenvedett.

A mostani eset már csak ezek miatt is számos kérdést felvet.

A közmédiának nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint például érhetetlen, hogy

a francia hatóságok a nantes-i tűzeset után miért nem vették őrizetbe a ruandai férfit,

akinek menedékkérelmét a francia bevándorlási hivatal már hét éve elutasította, és azóta illegálisan tartózkodott az országban. George Spöttle szerint létjogosultsága lett volna annak, hogy letartóztatásba helyezzék a férfit a bírósági ítélet meghozataláig. „Ez valóban érthetetlen, hogy miért bánnak a liberális bíróságok ilyen kesztyűs kézzel az elkövetőkkel” – fogalmazott.

Az elkövető jelenleg is egy pszichiátriai intézetben van. A hatóságok az eset óta arra a megállapításra jutottak, hogy a férfi nem büntethető, mert – ahogy fogalmaztak – nincs olyan lelki állapotban.

Forrás: Hirado.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések