A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megunhatatlan, falusi almás béles: vastag töltelékkel, omlós tésztával


Akár friss, üde nyári almából is elkészítheted a régimódi almás bélest!


A lédús, savanykás nyári almát fogyaszthatod nyersen, főzhetsz belőle kompótot, sőt pitébe is tökéletes töltelék lehet. Ne feledd, minél több a sütiben az alma, annál finomabb. Feltétlenül szórj búzadarát vagy zsemlemorzsát a töltelékre, nehogy eláztassa a tésztát.

Hozzávalók:

A tésztához
👉 45 dkg liszt
👉 25 dkg vaj
👉 12 dkg cukor
👉 2 db tojássárga
👉 1 evőkanál tejföl
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 teáskanál sütőpor
👉 1 csipet só

A töltelékhez
👉 1.5 kg alma
👉 4 evőkanál cukor
👉 4 evőkanál zsemlemorzsa
👉 2 teáskanál fahéj
👉 1 db citrom

Elkészítés:

Az almát pucold meg, reszeld le, locsold meg kevés citromlével, és szórd meg fahéjjal.

A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval, a kétféle cukorral, a sütőporral, majd morzsold össze a kis darabokra vágott vajjal. Add hozzá a tojások sárgáját és egy-két evőkanál tejfölt. Gyúrd össze, könnyen formázható, rugalmas tésztát kell kapnod. Vedd ketté, csomagold folpack fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára. A robotgépet is bevetheted, azzal öt perc alatt elkészül.

A tészta egyik felét nyújtsd ki, és simítsd egy kivajazott, kilisztezett, közepes méretű tepsibe. Villával szurkáld meg, és szórd meg két evőkanál zsemlemorzsával. Egyengesd rá az almát, mehet rá cukor és zsemlemorzsa, majd fedd be a megmaradt tésztával. A tetejét kend meg felvert tojásfehérjével, villával szurkáld meg, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 30 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések