A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megölt egy papot Franciaországban a ruandai migráns, aki tavaly felgyújtott egy székesegyházat


Meggyilkoltak egy katolikus papot Franciaország nyugati részén hétfő reggel - jelentette be Gérald Darmanin francia belügyminiszter a Twitteren. A gyilkos az a ruandai migráns, aki tavaly felgyújtotta a nentes-i székesegyházat. Ráadásul már akkor sem tartózkodhatott volna Franciaországban, mert 2019-ben erőszakos bűncselekmény miatt kiutasították, de ezt két év alatt sem hajtották végre. Most is csak bírói felügyelet alatt állt.

Egy, az ügyet jól ismerő forrás elmondta, hogy a gyilkos feladta magát a Mortagne-sur-Sevre-i csendőrségen (a település Nyugat-Franciaországban, Vendée megyében van).

A férfi igazságügyi megfigyelés alatt állt a tavaly júliusi nantes-i katedrálistűzzel kapcsolatban - tette hozzá a forrás.

A Valeurs Actuelle című jobboldali hetilap információi szerint a gyilkosságot egy ruandai migráns követte el, akit a kegyetlenül meggyilkolt 60 éves pap, Olivier Maire fogadott be a közösségébe Saint-Laurent-sur-Sèvre-ben ; a migráns tavaly óta élt ott, előtte hajléktalan volt. A Le Figaro azt írja, hogy a gyilkos már bírói felügyelet alatt állt, mert ő gyújtotta fel a nantes-i székesegyházat 2020-ban. Ráadásul ez előtt, már 2019-ben kiutasították Franciaországból egy erőszakos bűncselekmény miatt, mégis hagyták, hogy maradjon.

A Valeurs Actuelles nem részletezi ugyan a gyilkosság módját, de arra utal, hogy rendkívüli kegyetlenséggel követték el.

Az ellenzéki politikusok felháborodtak a történteken, főleg, hogy egy visszaeső bűnözőről van szó. Marine Le Pen, a jobboldali, bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés elnöke azt mondta, az állam és Gérald Darmanin francia belügyminiszter totális kudarcáról van szó.

Franciaországban lehet valaki illegális bevándorló, felgyújthatja a nantes-i katedrálist, akkor sem fogják kitoloncolni, majd újra bűnözhet, megölhet egy papot is

- mondta felháborodva a politikus.

Gerard Darmanin meglepő választ adott. Azt mondta: aki azt kérdezi, miért nem hajtották végre a kiutasítást, az nem ismeri a részleteket. 

A ruandai migráns ellen 7 éven keresztül zajlott a bírósági eljárás.


Ennyi idő alatt állapították meg róla, hogy nem jogosult a menekült státuszra, ráadásul bűncselekményt is követett el Franciaországban. Ezek után utasították ki, 2019-ben, de ezt egyszerűen nem hajtotta végre a francia állam. Majd a szabadlábon maradt bűnöző 2020-ban felgyújtotta a nantes-i székesegyházat, amely befogadta, de még ezután is szabadlábon maradhatott. Most pedig megölte azt a papot, aki ezek után is befogadta.

A francia közvélemény nagy része szerint - ez a lapok kommentszekciójában látszik - a történtek a baloldali francia állam működésképtelenségét mutatják. 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések