A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Foszlós, lekváros bukta: falusi keresztanyám pont így készíti


Ha ebbe a lekváros buktába beleharapsz, ismét gyereknek érezheted magad. Még másnap is finom, puha lesz.


A bukta frissen, házilag a legjobb, és ezzel a bevált recepttel neked is sikerülni fog. Idézd fel vele a régi ízeket, egyúttal felejtsd el a bolti, száraz, töltelék nélküli sütiket! Ha van robotgéped, a tészta dagasztása sem nagy munka. Tölteléknek mindenképpen sűrű lekvárt használj.

Hozzávalók:

A tésztához
👉 50 dkg liszt
👉 25 dkg lekvár
👉 10 dkg vaj
👉 3 evőkanál cukor
👉 3 dl tej
👉 2.5 dkg élesztő
👉 1 csipet só
👉 2 db tojássárgája

A tetejére
👉 1 db tojás

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, majd a felébe szórj kevés cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd, hogy 10-15 perc alatt jól megemelkedjen. Add hozzá a lisztet, a maradék cukrot és tejet, a sót, a tojássárgáját. Dagaszd meg a tésztát kézzel vagy géppel, a vajat csak a végén add hozzá. Formázz belőle gombócot, szórd meg kevés liszttel, takard le, és keleszd körülbelül egy órán át.
 
Amikor a tészta a duplájára emelkedik, borítsd lisztezett felületre, és nyújtsd ujjnyi vastagra. Vágd körülbelül nyolc-tíz centis négyzetekre, és kanalazz lekvárt mindegyikre. Ne legyen túl sok, mert akkor sütés közben kifolyik. Egyesével tekerd fel, mint a töltött káposztát. A végeit hajtsd vissza, majd pakold sűrűn egymás mellé, sütőpapírral bélelt tepsibe. Nem baj, ha sütés közben összenőnek.

Takard le egy konyharuhával, és keleszd még körülbelül 20 percig. Ezt követően kend le felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt süsd szép pirosra. A tepsiből borítsd ki, és szórd meg porcukorral.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések