Hirdessen itt

Bányatóba fulladt két fiatal Magyarcsanád és Apátfalva között


Augusztus 10-én délután egy Magyarcsanád és Apátfalva közt lévő bányatóba fulladt két helybeli fiatal. A Makói Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit.


Eddig tisztázatlan körülmények között 2021. augusztus 10-én délután egy Magyarcsanád és Apátfalva közt lévő bányatóba fulladt két helybeli fiatal fiú. A Makói Rendőrkapitányság vizsgálja az eset körülményeit. – írja a rendőrség közleményében.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet a bányatóban való fürdőzés veszélyeire:

– A fürdés tilalmát minden esetben, egy jól láthatóan elhelyezett tiltó tábla jelzi!
– Fürdésnek számít az úszás és a lubickolás mellett például a játékcsónak, vízibicikli, gumimatrac vízen történő használata és az ezekről történő vízbe ugrálás is!
– A 6 éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyermek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben, ahol a fürdés engedélyezett!
– A fürdésre kijelölt területen rendszeresen ellenőrzik a víz minőségét, megtalálható a mosdó, zuhany, illemhely, hulladék gyűjtő, és a mentésre elsősegélynyújtásra képzett személyzet. Ilyen szolgáltatás nem áll rendelkezésre a bányatavaknál, ezért ez fertőzésveszélyt jelenthet és ha baj van, szakember sincs a helyszínen, aki segíthetne vagy szakszerű ellátást nyújthatna.
– A bányatavak jellemzője a kiszámíthatatlanságuk. Ezek a tavak hirtelen mélyülnek. Míg a part mellett lehet sekély, néhány lépés után akár több méteres mélység is fogadhatja a tilosban fürdőzőt. Így a víz hőmérséklete sem egyenletes, a felső réteg és az alsóbb rétegek közt jelentős hőmérséklet különbség van a nagy mélység miatt. Ez nemcsak komoly úszás tudást feltételez, de a hirtelen hőmérséklet-csökkenés a szervezetet is nagy mértékben igénybe veszi, könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot vagy szívmegállást.
– Medrükben előfordulhatnak a korábbi munkálatokból származó fémdarabok, munkagép alkatrészek, drótkötelek, melyek könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Az egyik legfontosabb szabály, hogy csak arra kijelölt helyeken fürdőzzön mindenki, ott vannak ugyanis ehhez megfelelő feltételek!

Ha mégis bajba kerülne hívja a 112-es segélyhívó számot!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések