A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az orvosok többsége elégedett az alapbéremeléssel és a hálapénz betiltásával


Az orvosok kétharmadának helyzete javult az egészségügyben elfogadott béremeléstől, a megkérdezettek 9 százalékának viszont romlott az anyagi helyzete a hálapénz hiánya és a másodállások tiltása miatt, ez derült ki a Magyar Orvosi Kamara kutatásából, amiben 279 szakorvost kérdeztek meg. A kutatás eredményéről a 24.hu írt.

Eszerint például

-Az alapbéremeléssel a megkérdezett orvosok 79 százaléka elégedett, 16 százalék nem, 5 százalék pedig egyáltalán nem elégedett. Akik nem elégedettek, azt mondták, nettó másfél millió forintos bért tartanának megfelelőnek.

-A megkérdezettek 47 százalékának nem változott az ügyeleti díja, 31 százalékának nőtt, 22 százaléknak – vagyis minden ötödik orvosnak – csökkent. A kamara szerint az orvosok a hétköznapi ügyeletért nettó 9, a hétvégi ügyeletért nettó 12 ezer forintos óradíjat tartanának elfogadhatónak.

-Az orvosok 74 százaléka helyesli, hogy betiltották a hálapénzeket, 18 százalék nem ért ezzel egyet, 8 százalék pedig nem tudja, vagy nem válaszolt erre a kérdésre.

-Március óta engedélyköteles az, hogy egy az állami egészségügyben tevékenykedő orvos magánellátásban vagy más másodállásban is dolgozhasson. A felmérés arra kérdezett rá, hogy korlátozza-e érdemben az orvosok magánrendelését vagy másodállását a törvény. A válaszok szerint 75 százaléknak egyáltalán nem, 13 százaléknak igen, 12 százalékának részben, írja a lap.

A kamara azt is bejelentette, hogy plakátkampányt indítanak a hálapénzmentes egészségügyért, mert hiába büntethető a törvény szerint a hálapénz, egy több évtizedes gyakorlatot szerintük nem lehet csak úgy kitörölni a lakosság tudatából. Összesen négyezer plakátot tesznek ki 167 kórházban, kettő már ki is került az Uzsoki kórház elé.

Pár napja például vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt indult nyomozás egy budapesti főnővér ellen, mert a gyanú szerint hozzátartozóktól pénzt vett át egy idős nő egyhavi kezeléséért, ami egyébként a társadalombiztosítás miatt ingyenes volt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések