Az avokádót egy tápanyagdús gyümölcsnek számít, nem véletlenül, hiszen rendkívül gazdag például egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokban. Ezek az úgynevezett jó zsírok, amelyek rendszeres fogyasztása az alacsonyabb szintű LDL-koleszterinhez kapcsolódik.
Az avokádó vitaminokban is gazdag, leginkább B-, C-, E- és K-vitaminokban, ezen kívül nagyon sok rostot és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek az ásványi anyagok a következők: kalcium, magnézium és nátrium. Az avokádó az antioxidánsok gazdag tárháza is.
Az aligátorkörtének is nevezett gyümölcs gyulladáscsökkentő tulajdonsággal is rendelkezik, jó forrása az omega-3 zsírsavaknak, a fitoszteroloknak és a növényi hormonoknak is, amelyek mind-mind segítséget nyújtanak a gyulladás csökkentésében.
A gyümölcs másik előnyének számít, hogy támogatja az eredményes fogyást, hiszen tele van élelmi rostokkal. Ezek jól szabályozzák a testsúlyt, azáltal, hogy sokkal tovább érezzük jóllakottnak magunkat és kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz.
A rostoknak fontos szerepük van az egészséges emésztőrendszer fenntartásában, hiszen megkönnyítik a székletürítést. Ezen kívül nagyon hasznos lehet székrekedés és emésztési zavarok esetén, sőt csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának esélyét.
Az avokádó egy természetes növényi szterint is tartalmaz, az úgynevezett béta-szitoszterint, amely rendszeres fogyasztása segítségünkre lehet az egészséges koleszterinszint fenntartásában. Ha a koleszterinszintünk rendben van, akkor a szívünk, a vénák és az artériák egészségével sem lesz gond.
Az avokádó gazdag forrása még a káliumnak és a nátriumnak is. Ez a két ásványi anyag aktívan részt vesz a vérnyomás szabályozásában. A stabil vérnyomás pedig segít minimalizálni a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát.
A szemünknek is előnyös, amennyiben rendszeresen fogyasztunk avokádót, hiszen tele van antioxidánsokkal, többek között béta-karotinnal. Az avokádó luteint és zeaxantint is tartalmaz, amelyek csökkenthetik az UV-sugárzás okozta károkat. Mivel az avokádó telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, segíti a béta-karotin hasznosulását, így csökkentve például a makula degeneráció kialakulásának esélyeit.
0 Megjegyzések