Hirdessen itt

A félelem estéje köszöntött Nyíradonyra


A járásszékhelyen is végigsöpört a vihar – a városszerte keletkezett kár pontos mértéke nehezen becsülhető meg.


Fákat csavart ki gyökerestől, tetőket rongált meg, vezetékeket szaggatott le a vasárnap esti vihar városszerte. A Nyíradony határában álló fenyvesben derékba tört fák és leszakadt vezeték látványa fogadta a Debrecen felől Nyíradonyba érkezőket hétfő reggel. A fenyves szomszédságában élők – elmondásuk szerint – csak hatalmas recsegést hallottak vasárnap délután öt óra és fél hat között. A magánházak kerti bútorait, melléképületeinek tetejét, a virágokat megcibálta a szél, az erdő fenyőfáinak gallyait áthordta a kerítésen. A szép, nyári vasárnapi időt hirtelen váltotta fel a sötétség és a világvége hangulat. Hatalmas szél kapott fel minden mozdítható dolgot, és pillanatok alatt pusztítást végzett. Sós Istvánné Margó egész éjjel képtelen volt aludni, úgy felzaklatta, hogy a vihar gyökerestül csavarta ki a vén diófáját.

– El nem tudom mondani mennyire fáj, hogy oda a gyönyörű diófánk. Még apu ültette, mikor kicsik voltunk, minden gyermekének egyet. Hűsöltünk alatta mióta 45 éve itt élünk. Nyáron mindig tele volt az udvar, itt rendeztük a családi összejöveteleket, a születés- és névnapokat. Mint egy napernyő, úgy árnyékolta be az egész udvart. A vasárnapi vihar megölte, nincs többé, élt 60 évet – állapítja meg gyászosan Margó.

Recsegett, ropogott, tört

Kiss Jánosné is megrázó élményről számolt be a Naplónak. – A házban voltunk benn, s egyszeriben olyan volt, mintha földrengés lenne. Megtörtént a baj, a vihar után jött a szomszédasszony, hogy szóljon, az udvarukra borult a kéményünk. Szörnyű, megrázó érzés volt, lefotóztuk a biztosítónak, reméljük a legjobbakat – mondja könnyek között Kissné Ági.

A Malom utcai önkormányzati lakásban élő Terdik Róbertnek is kárt okozott az ítéletidő. – Egyszer csak óriási reccsenést hallottam, s mikor kinyitottam az ajtót, láttam, hogy a hatalmas szilfa két ága is letört, egyik az ajtóm elé, a másik a szomszéd autója mellé zuhant, egy kábel is leszakadt. Szerencsére senkinek nem lett baja. Az áram éjjel 11 körül tért vissza. Hétfő kora reggel személyesen jöttek ki felmérni a kárt a polgármesteri hivatalból, s fél tízre már tisztaság volt az udvaron – mondta hálásan a fiatalember.

A József Attila utcán élő kisgyermekes házaspár arról számolt be, hogy a melléképületük tetejét szakította le a viharos erejű szél, s az összes kerti gépük elázott. – A szőlőnk hatalmas fürtjei szomorúan csüngenek, idén sem eszünk róluk valószínűleg – mondja Virág Alexandra, egy fiatal anyuka.

A városi köztemető nagy vérszilvafáit sorra döntötte ki a szél, fák és letört ágak borították a sírokat. Hétfő kora reggel már munkához is láttak a városüzemeltetési társaság dolgozói, akik áldozatos munkájukkal hamar visszaállították a városban a rendet.

– Minden nyíradonyit nagyon megrázott ez a természeti katasztrófa, a városszerte keletkezett kár pontos mértéke nehezen becsülhető meg. A helyi katasztrófavédelem munkatársai és minden egységünk nagy erőkkel dolgoznak. Megkezdtük a vihar okozta károk felmérését, s mindent megteszünk, hogy zökkenőmentesen folyhasson tovább városunkban az élet – nyilatkozta Tasó Béla polgármester.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések