Hirdessen itt

Von der Leyen: Kötelezettségszegési eljárás várható a pedofilellenes törvény miatt


Július 1-jétől Szlovénia veszi át az EU soros elnökségét Portugáliától. Az ünnepélyes ceremónián is szóba került Orbán Viktor. Ursula von der Leyen bejelentette, hogy várhatóan kötelezettségszegési eljárást indítanak a pedofiltörvénnyel kapcsolatban.


Ursula von der Leyen és Janez Jansa közös sajtótájékoztatóján az első kérdés arra vonatkozott, hogy a magyar homofóbtörvénnyel kapcsolatban mi hangzott el az Európai Tanács múlt heti ülésén és miért vette ott védelmébe a magyar miniszterelnököt.

Jansa azt válaszolta, hogy „Mindannyian egyetértettünk abban, hogy ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek a melegek, leszbikusok stb.”, de azt is hozzátette, hogy egy 27 tagú EU-ból nem mindenki gondolkodik egyformán. Jansa szerint abban az esetben, ha egy tagállam az uniós joggal ellentétes törvényt fogad el, akkor alkalmazni kell a megfelelő eljárásokat és majd a bíróság dönt.

Ursula von der Leyen kiemelte, hogy a szülők jogát a gyermekeik nevelésében egyáltalán senki sem vitatja. A vita arról szól, hogy a magyar jogszabály hátrányosan különböztet meg egy kisebbséget, ezt pedig tiltja az uniós alapszerződés. Ezen a ponton jelentette be Ursula von der Leyen, hogy a kisebbségek védelmének sérelme miatt hivatalos felszólító levél elküldését tervezik Magyarországnak, ez pedig a kötelezettségszegési eljárás első állomása. Ehhez azonban az Európai Bizottság döntése szükséges, a testület legközelebb jövő héten ül össze.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések