A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tüdőt gyógyító és támogató gyógynövények, táplálékok


Léteznek olyan gyógynövények és táplálékok, amelyek segítenek fenntartani a tüdő egészségét. Ez a segítség mindig jól jön, hiszen télen a megfázás és az influenza miatt lehetnek gondok a tüdőnkkel, nyáron pedig a száraz, pollenektől nyüzsgő levegő okozhat légúti betegségeket. A cikkben bemutatunk olyan lehetőségeket, amelyekkel nagyon sokat javíthatunk a tüdőnk állapotán.


Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a fokhagyma. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkezik, amelyek nagyon hasznosak lehetnek asztma, hörghurut és egyéb tüdőbetegség esetén.

Indiában gyakran használják a kurkumát, de nemcsak ételeket fűszereznek a segítségével, hanem az egészségügyi előnyeit is kihasználják. A kurkuma egyik aktív vegyülete a kurkumin, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkuma rendszeres fogyasztása nagyon hasznos lehet asztma, krónikus obstruktív tüdőbetegség és akár tüdőfibrózis esetén. Fogyaszthatjuk tea és kapszula formájában is.

A gyömbér nemcsak az emésztést támogatja és nemcsak hányinger esetén lehet hasznos számunkra, hanem számos tüdőbetegség orvoslásában is segítségünkre lehet, hiszen csökkenti a gyulladást és pozitívan hat a hörgőkre, így asztma esetén mindenképpen nagyon előnyös lehet a fogyasztása.

A halak és a halolaj, omega-3 zsírsavakban gazdagok, melyek szintén hasznunkra lehetnek különböző tüdőbetegségek, különösen krónikus obstruktív tüdőbetegség esetén. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő, és mint ilyen, a tüdőben kialakult gyulladást is csökkenteni tudják. A halolaj ezen kívül a tüdő fertőzéseivel is eredményesen veszi fel a harcot, különösen akkor, ha valamilyen baktérium okozza a problémát.

A citrusfélék, mint például a narancs és a citrom, jó forrásai az antioxidáns C-vitaminnak. Ez a vitamin segít az immunitás növelésében, de hatásos a légúti fertőzések elleni küzdelemben is, miközben javítja a légzést és a tüdőműködést a COPD-ben szenvedő betegek esetében.

A hagyma szintén nagyon sok mikrotápanyagot és vitamint tartalmaz. Ez a gyógynövény hasznos lehet hörghurut, asztma és megfázás esetén is, hiszen kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása.

Az alma is a tüdőt erősítő táplálékok közé sorolandó. Sok kutatási eredmény állítja, hogy a rendszeres almafogyasztás nagyon hasznos lehet a tüdőrák megelőzésében.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések