A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Polexit? Akár Lengyelország uniós kilépését is kezdeményezheti a varsói kormány


Csütörtökön dönthet a varsói alkotmánybíróság arról, hogy a lengyel vagy az uniós jognak van elsőbbsége Lengyelország jogrendszerében.


A várakozások szerint a testület a nemzeti jog primátusát fogja megállapítani. Ez borítékolhatóan újabb komoly konfliktusokat okoz majd a lengyel vezetés és az Európai Unió között.

Varsó úgy véli, hogy az Európai Bizottság jogalap nélkül próbál meg beavatkozni a belügyeibe, ezért indították meg a vizsgálatot az alkotmánybíróságon. A lengyel jogrendszer reformját már a kezdetektől fogva éles kritikák övezik az Európai Unió részéről. A vádak szerint az átalakítás jelentősen csökkenti a jogrendszer függetlenségét, a Varsóban hatalmon lévő Jog és Igazságosság párt viszont indoklása szerint a bíróságok hatékonyságának növelését szeretné elérni.

Az EU-ban sokan attól tartanak - köztük az Európai Bizottság is -, hogy ha a lengyel alkotmánybíróság kimondja a lengyel jog elsőbbségét az uniós joggal szemben, az a közösség jogrendszerének alapját rengetné meg. Az Európai Unióban a közösségi jognak primátusa van a nemzeti jogrendszerekkel szemben, az uniós szabályokat a tagállamoknak implementálniuk kell a saját jogrendjükbe.

Ezen a rendszeren tavaly már lyukat ütött a német alkotmánybíróság, amely kimondta, hogy egy adott ügyben az Európai Unió Bírósága túlterjeszkedett a hatáskörén, valamint önkényes jogértelmezést hajtott végre, és emiatt a döntése nem kötelező érvényű. Az Európai Bizottság akkor úgy reagált, hogy a német döntés sérti az uniós jog alapelveit, amiért kötelezettségszegési eljárást kell indítani.- írta az euronews.

DOSSZIÉ:

📂 Anarchista feministák támadták meg egy osztrák lap szerkesztőségét - Videó

📂 Öt embert ütött el egy 19 éves lány Budapesten

📂 Nézőpont Intézet: A magyarok többsége szerint Gyurcsány és Kamu Geri jó viszonyt ápol

📂  Megfutamodott a Háttér Társaság a nemzeti ellenállás tüntetése miatt

📂  Szijjártó eligazította a CNN-t: Álhír, hogy összekevernénk a pedofíliát a homoszexualitással

📂  Megszólalt a munkás, aki rátolatott Jakab Péterre - Videó

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések