Európa legtöbb országához hasonlóan Csehországban is sokáig gondot okozott, hogy nem tudtak kellő embert bevonni az országos oltási programba.


Egy időben – ha a hivatalos statisztikákból indulunk ki – Csehországot sújtotta a legsúlyosabb járványügyi pokol, lakosságarányosan a legtöbb halálos áldozat szerepelt a nevük mellett, miközben a kórházak az összeomlás szélére sodródtak.

Ebben a statisztikában végül a brutális harmadik hullám idején Magyarország megelőzte őket, majd a saját maguk statisztikai korrekcióit követően Peru vált lakosságarányosan a legsúlyosabb érintett országgá, ráadásul toronymagasan.

A cseheknél ugyan alábbhagyott a járvány, de továbbra is problémát okoz a hatóságok számára, hogy a cseheknek mindössze 40 százaléka van teljesen beoltva, így a szakértők versenyt futnak az idővel, hogy a következő járványhullám előtt sikerüljön kellő embert beoltani.

Habár a járvány egyelőre kontroll alatt van és az esetszámok nem túl magasak, már a delta variáns a domináns az országban, melynek kapcsán a szakértők mindig elmondták, hogy a következő járványhullámot ez a mutáció fogja okozni.

Fontos ugyanakkor kihangsúlyozni – mutatva az oltás fontosságát -, hogy Nagy-Britannián már végigsöpört egy „delta-hullám” és bár kétségtelenül magas fertőzési számokat hozott, de rendkívül alacsony halálozási adatokat, mivel a brit lakosság jelentősen átoltott.

A cseheknél is pont ezzel szeretnék kivédeni, hogy ne legyen még egy halálos járványhullám, ezért kipróbáltak valamit: nyílt oltóközpontokat hoztak létre, ahova bárki, mindenféle regisztráció nélkül bemehetett és felvette a vakcinát – írja a Napi.hu.

Ez pedig mindenki számára meglepően hatalmas sikert hozott, egyes nyílt oltóhelyeken két órás sorok alakultak ki, annyian fel akarták venni a vakcinát. Az oltópontokat szerencsére jól megszervezték, így mindenki tudott megfelelően vakcinát kapni.

A cseh egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy fel akarják gyorsítani iskolakezdés előtt a 12-15 közöttiek oltását, ezért átalakítják az oltópontok kapacitását, hogy minél több ifjú gyermeket sikerüljön immunizálni.