A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Még a cseheket is meglepte, hogy bevált egy módszer, amit az oltások meggyorsítására szántak


Európa legtöbb országához hasonlóan Csehországban is sokáig gondot okozott, hogy nem tudtak kellő embert bevonni az országos oltási programba.


Egy időben – ha a hivatalos statisztikákból indulunk ki – Csehországot sújtotta a legsúlyosabb járványügyi pokol, lakosságarányosan a legtöbb halálos áldozat szerepelt a nevük mellett, miközben a kórházak az összeomlás szélére sodródtak.

Ebben a statisztikában végül a brutális harmadik hullám idején Magyarország megelőzte őket, majd a saját maguk statisztikai korrekcióit követően Peru vált lakosságarányosan a legsúlyosabb érintett országgá, ráadásul toronymagasan.

A cseheknél ugyan alábbhagyott a járvány, de továbbra is problémát okoz a hatóságok számára, hogy a cseheknek mindössze 40 százaléka van teljesen beoltva, így a szakértők versenyt futnak az idővel, hogy a következő járványhullám előtt sikerüljön kellő embert beoltani.

Habár a járvány egyelőre kontroll alatt van és az esetszámok nem túl magasak, már a delta variáns a domináns az országban, melynek kapcsán a szakértők mindig elmondták, hogy a következő járványhullámot ez a mutáció fogja okozni.

Fontos ugyanakkor kihangsúlyozni – mutatva az oltás fontosságát -, hogy Nagy-Britannián már végigsöpört egy „delta-hullám” és bár kétségtelenül magas fertőzési számokat hozott, de rendkívül alacsony halálozási adatokat, mivel a brit lakosság jelentősen átoltott.

A cseheknél is pont ezzel szeretnék kivédeni, hogy ne legyen még egy halálos járványhullám, ezért kipróbáltak valamit: nyílt oltóközpontokat hoztak létre, ahova bárki, mindenféle regisztráció nélkül bemehetett és felvette a vakcinát – írja a Napi.hu.

Ez pedig mindenki számára meglepően hatalmas sikert hozott, egyes nyílt oltóhelyeken két órás sorok alakultak ki, annyian fel akarták venni a vakcinát. Az oltópontokat szerencsére jól megszervezték, így mindenki tudott megfelelően vakcinát kapni.

A cseh egészségügyi miniszter azt is elmondta, hogy fel akarják gyorsítani iskolakezdés előtt a 12-15 közöttiek oltását, ezért átalakítják az oltópontok kapacitását, hogy minél több ifjú gyermeket sikerüljön immunizálni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések