A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hétvégén tartják a Székely Népviselet Napját és az Ezer Székely Leány Napját


A Hargita Nemzeti Székely Nép Együttes a Székely Népviselet Napján arra kér minden határon innen és határon túli hagyományőrzőt, hogy pénteken öltse magára a székely ruhát. Jelezze ezzel a gesztussal, hogy egy közösséghez tartozunk. Ebben a viseletben menjünk munkába, bevásárolni, mutassuk meg, hogy büszkék vagyunk hovatartozásunkra. Készítsenek fényképet és küldjék el az együttes Facebook-oldalára.


Szombaton a csíksomlyói nyeregben a Hármashalom-oltárnál tartják az Ezer Székely Leány Napját. Idén is – sorozatban harmadik éve – az ünnepség tiszteletbeli házigazdája Csíkpálfalva község lesz Csíkdelne település révén. A 11 órától kezdődő eseményen előbb a köszöntők, beszédek hangzanak el, ezt követi a szentmise, amelyet újfent a település plébánosa és ifjúsági főlelkésze, Csíki Szabolcs fog celebrálni.
 
A korlátozások miatt elmarad a különböző tájegységek táncbemutatója a helyszínen, ellenben a népviseletbe öltözötteket megörökítő közös fotózás hagyományát megtartják, továbbá néhány műkedvelő néptánccsoport fellépésére is sor fog kerülni a csobotfalvi plébánia udvarán 15 órától. „A találkozó előestéjén, a hagyományokat megtartva, pénteken 17 órától Csíkcsomortánban a Kárpátok őre emlékműnél a pozsonyi csatára fogunk emlékezni” – egészítette ki Ferencz Csaba, Csíkpálfalva község polgármestere.

A szervezők nyomatékosítják a személyautók mellőzését a hegynyeregben.

Az eseményen közreműködő Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Facebookoldalán élőben lehet majd követni a történéseket.
 
Forrás: szekelyhon.ro

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések