A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Házi ajvár eredeti szerb recept szerint: a legfinomabb kence grillezett húsokhoz


A grillen sült zöldségek füstös íze teszi még különlegesebbé a híres balkáni ajvárt.


Ha egyszer megkóstolod a szerb paprikakrémet, biztos, hogy nélkülözhetetlenné válik a konyhádból. Nyáron remek kísérője a grillezett húsoknak, de tökéletes pirítósra kenve is. Friss alapanyagokból a legfinomabb. Ha teheted, grillen süsd meg a zöldségeket, a füstös íz sokat dob a szószon. Ha bírod a csípőset, érdemes chilit is keverni az ajvárba. A friss kence a hűtőben két hétig eláll.

Hozzávalók:

👉 6 db közepes kápia paprika
👉 1 db közepes padlizsán
👉 5 gerezd fokhagyma
👉 1 dl olívaolaj
👉 1 evőkanál fehérborecet
👉 só
👉 bors
👉 chili (elhagyható)

Elkészítés:

A grillt melegítsd fel, kend meg olajjal, és rakd rá a paprikát. Forgatva süsd 10-15 percig, amíg elkezd feketedni. Takard le, és hagyd hűlni, majd húzd le a héját. A padlizsánt is süsd meg a grillen körülbelül 30 perc alatt. Ha ráncos és puha, távolítsd el a grillről, és pihentesd 10 percig. Vágd ketté, és kanalazd ki a belsejét.
 
Helyezd a sült paprikát, a padlizsánt és a fokhagymát egy konyhai robotgépbe vagy aprítógépbe. Pépesítsd, közben pedig öntsd hozzá az olajat, a borecetet. Tedd át a zöldségkeveréket egy lábosba. Ízlés szerint sózd, borsozd, tehetsz bele chilit, majd közepes hőfokon, időnként megkeverve párold 30 percig. Vedd le a tűzről, hagyd szobahőmérsékletre hűlni, majd kanalazd át légmentesen lezárt edénybe, és tárold a hűtőszekrényben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések