Hirdessen itt

Hajdú-Biharban is szigorúan lép fel az ügyészség a vezetéstől eltiltott sofőrökkel szemben


Az eltiltás hatálya alatti vezetés két hónapja lett bűncselekmény, azóta 25 ilyen eset miatt indult büntetőeljárás a hajdú-bihari ügyészségeken.


Bár csupán két hónapja lett bűncselekmény az eltiltás hatálya alatti járművezetés, Hajdú-Bihar megyében számos ügy indult, és több esetben már jogerős ítélet is született, mutat rá keddi közleményében a megyei főügyészség.

Mint emlékeztetnek, a Büntető Törvénykönyvbe 2021. május 14-től új bűncselekményként került be a korábban szabálysértésnek minősülő eltiltás hatálya alatti járművezetés, amelynek két esetköre van.

Enyhébben büntetendő és vétséget valósít meg az, aki olyan járművet vezet, amelytől eltiltották, ilyenkor egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Súlyosabban minősül, amikor az elkövető úgy vezeti a járművet, hogy attól korábban bűncselekmény elkövetése miatt tiltották el, ilyenkor bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

Az új bűncselekmény bevezetése óta a Hajdú-Bihar megyéi ügyészségeken összesen 25 ilyen eset miatt indult büntetőeljárás. Ezekre többnyire rendőri igazoltatás során derült fény, azonban előfordult, hogy az eltiltás alatti járművezető más bűncselekményt, jellemzően ittas járművezetést is megvalósított.


A megyén belül kiemelkedő a Debreceni Járási Ügyészség gyakorlata, ahol már hat elkövetőt állítottak gyorsított eljárás keretében bíróság elé. Ezen ügyekben jogerős ítélet is született, a járásbíróság felfüggesztett szabadságvesztés büntetést, egy esetben elzárást szabott ki, emellett pedig valamennyi elkövetőt másfél-négy év közötti időtartamra eltiltotta a közúti járművek vezetésétől.

A járási ügyészség egy további elkövetővel szemben is vádat emelt, a vádiratban szintén felfüggesztett szabadságvesztés és járművezetéstől eltiltás kiszabására tett indítványt.

Az első két hónap tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az ügyészség következetesen lép fel az eltiltás hatálya alatti szándékos bűncselekmény elkövetőivel szemben – zárul az ügyészség közleménye.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések