Az olasz legfelsőbb bíróság előtt van egy tanár ügye, aki korábban feljelentést tett azért, mert szerinte a feszület tantermi nyilvános használata hátrányosan megkülönbözteti a nem hívőket. Akkor a bíróság elutasította, a tanár azonban fellebbezett.


A legfelsőbb bíróság július hatodikán ül össze, hogy az umbriai tanár fellebbezéséről döntsenek.

Filippo Vari professzor, a Római Európai Egyetem alkotmányjogi professzora az Il Giornale lapnak arról beszélt, hogy látható, hogy az ateisták, agnosztikusok és racionalisták csoportjaihoz közelálló professzorok „elkezdték a feszületeket a hallgatók és az intézmények vezetőinek akarata ellenére leszedni a falról”.

Vari professzor szerint, ha a legfelsőbb bíróság megerősítené, hogy a feszületek iskolákban történő használata megkülönböztetést eredményez. Ez negatívan diszkriminálja a nem hívőket, amit a diszkrimináció ellenes törvények erőteljesen tiltanak, azzal egy dominóhatást indítanának el.

A legfelsőbb bíróság döntése előtt, nyilvános vita fog kibontakozni a vallási szimbólumok iskolákban, bíróságokon, nyilvános helyeken történő megjelenítéséről, és annak okairól, vagy céljáról. Elképzelhetetlen, hogy ezekben a kérdésekben a végső szó ismét egy bíróé legyen, akinek a szava bármennyire is mérvadó.

A feszülettel kapcsolatos viták évtizedek óta tartanak Olaszországban, mivel vannak, akik a keresztet a szabadság szimbólumaként értékelik. Egyesek szerint azonban keresztet egy világias állam középületeiben kifüggesztve elfogadhatatlan. Egy hónappal korábban, a fellebbezést megelőzően Federico Lombardi atya is megszólalt a kereszt kérdéssel kapcsolatban. Ő „a testvéri társadalom felépítéséhez elengedhetetlen szimbólumként jellemezte a vallási jelképet”.

Forrás: V4NA