A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Elkezdtek rettegni az EU-ban: Donald Tusk szerint Lengyelország ki fog lépni


A lengyel legfelsőbb bíróság és a rendes bíróságok bíráira alkalmazandó új fegyelmi rendszer elfogadásával Lengyelország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit, az új jogszabály nem egyeztethető össze az uniós joggal – közölte ítéletét csütörtökön az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.


Az ítélet indoklásában az uniós bíróság többek között megállapította, hogy a

lengyel igazságszolgáltatást nemrégiben érintő reformok a legfelsőbb bíróságnál felállított új fegyelmi tanács számára nem biztosítják a pártatlanság és függetlenség garanciáit. A fegyelmi rendszer lehetővé teszi, hogy a rendes bíróságok bírái által hozott határozatok tartalmát fegyelmi vétségnek minősítsék. Ennek megfelelően a határozat felhasználható a bírósági döntések politikai ellenőrzése vagy a bírákra gyakorolt nyomásgyakorlás céljából, ezzel befolyásolva a döntéshozatalt.

Lengyelország nem garantálja, hogy a rendes bíróságok bírái ellen indított fegyelmi ügyeket észszerű időn belül megvizsgálják, illetve nem biztosítja a megvádolt bírák védelemhez való jogának tiszteletben tartását sem.

Emlékeztettek arra is, hogy az igazságszolgáltatásról szóló szabályozás megakadályozza a lengyel bíróságokat abban, hogy közvetlenül alkalmazzák az igazságszolgáltatás függetlenségét védő uniós jogszabályok egyes rendelkezéseit.

Az új lengyel rendszer, amely magában foglalja a bírák kinevezésének folyamatát is, „alááshatja az érintett bíróságok függetlenségét”.

Az uniós bíróság ítéletében arra szólította fel a lengyel hatóságokat, hogy orvosolják ezt a helyzetet.

Tusk: Kaczynski elhagyja az EU-t

A France24 azt írja, hogy a csütörtöki döntés

a lengyel kormány kritikusai szerint egyfajta „Polexitnek”, vagyis bizonyos szempontból az EU-ból való kilépésnek tekinthető.

Az áruló Donald Tusk, aki korábban Lengyelország miniszterelnöke, majd az Európai Tanács elnöke is volt, és aki komoly bírálója a Jaroslav Kaczyński vezette lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikájának, a döntés után azzal vádolta a PiS-t, hogy „elhagyják az EU-t”.

Hangsúlyozta, hogy „Ennek csak mi, lengyelek tudunk sikeresen ellenállni”. Szerinte „Nem Lengyelország, hanem Kaczynski hagyja el az EU-t, a pártjával együtt”.

DOSSZIÉ:

📂 Brüsszel megtámadta Magyarországot, megindította a kötelezettségszegési eljárást

📂 Tilda Swinton: Esztelen erőszak az, ami Magyarországon folyik az LMBTQ-emberek ellen

📂 Napok óta tort ül az erőszak Afrika legfejlettebb államában

📂 A Székelyföldről induló brit felfedezőnő

📂 Egy Messerschmitt vadászgép roncsait találták meg a Balaton vizében

📂 Szabadon engedik a korrupció miatt elítélt Liviu Dragneát

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések