Végre megérkezett a várva várt útikalauz, mely a turisztikai szempontból is elfeledett Kárpátalját helyezi fel a turisztikai térképre, Kárpátalja Magyar szemmel címmel.


A cirka 450 oldalas könyv történelmi helyekre és a múltba is elkalauzol minket. A könyv szerzői és lektorai elmondták, hogy széleskörű összefogásból készült a mű, mely sok félreértést elmagyaráz, rávilágít bizonyos helyzetekre. Garantálják, hogy az olvasó azonnal fel akar majd kerekedni és megnézni az olvasottakat, ha kezébe kerül a könyv. A lektor, Kovács Sándor elmesélte, hogy a magyarországi rendszerváltozás környékén 89-ben készült először útikönyv Kárpátaljáról, majd ő maga szponzor híján az akkori kornak és keretnek megfelelően fekete-fehér képekkel dúsított könyvet készített. A kétezres években annyi volt már a fejlődés, fejlesztés, rekonstruálás, hogy ezekről muszáj volt egy új, korhű leírást készíteni. A Kárpátalja magyar szemmel című könyvet egy hiánypótló műremekként szeretnék minél szélesebb körben népszerűsíteni. A könyv nemsokára a kornak megfelelően elektronikus formában is megjelenik, majd turisztikai témában szeretnének Appot is fejleszteni.


A borítón a nemrégiben átadott Beregszászi Rákóczi szobor látható, mely tükrözi, hogy a könyv nem csupán egy egyszerű útikalauz. A címen rögtön megakadt a szemem, és elmondták, hogy a könyv magyar nyelven íródott, de szeptemberre ukránra is lefordítják. Egyfajta üzenet ez is. Fontos tudni azt is, hogy Kárpátalja lakosságának összetétele elég vegyes, ugyanis élnek ott románok, ruszinok, és egyéb népcsoportok a magyaron kívül, akiknek a közös nyelvük az ukrán.

A Dr. Breznovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint az is a cél, hogy nem csak magyarok, de ukránok és más nemzetiségek is látogassák meg a vidéket, hiszen a Székelyföld méretű Kárpátalja tele van gyönyörűségekkel, épített értékekkel. Szeretnék, ha ezt mindenki megismerné. Ebből a célból terveznek iskolás programokat is, hogy a fiatalok megismerhessék az élőhelyüket, hiszen a hatalmas szegénység miatt sok fiatal nemhogy a legközelebbi várost nem látta, de lehet, hogy a saját faluját sem hagyta el. A határok megnyitása után reméli, hogy szabadabban jöhet majd mindenki. Utazhatunk, ebből új lendületet nyerhet majd a gazdaság, és a turisztika is. Végre az összetartozás nem csak elméleti lesz, hanem új szárnyakra kaphat. A FrissMédia kérdésére elmondta, hogy 30 éve tervben van az új határ megnyitása, erről bővebben a videónkban is beszámol az elnök.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke megköszönte a támogatást, majd elmondta, hogy 2014-ben alakult a szervezet azzal a céllal, hogy egy irányba haladjon a kárpátaljai turizmus. Eddigi legnagyobb munkájuknak ezt a könyvet tekinti. Megköszönte Dr. Tarpai József összefogó szerkesztő munkáját, hiszen az eredetileg 250 oldalra tervezett könyv anyaga 900 oldalra duzzadt. Az ő szakértelme segítette 450 oldalra redukálni az olvasmányt. Természetesen ez előre vetíti egy második kötet megjelenítését is. Hozzátette, hogy a könyv megismerése után végre többet is láthatunk végre a Kárpátaljából, mint a Vereckei-hágót.


A kárpátaljai turisztikai vállalkozások sokat fejlődtek az elmúlt években, és igyekeznek vonzóvá tenni az odaérkezőket. Akár pihenni, akár üzleti célból érkeznek. Rengeteg képzést kezdeményeztek az elmúlt években, hogy ez működhessen. A szállodaiparban képzik az idegenvezetőket, turistaszervező programokkal készültek. Felhívta a figyelmet a gyermekeknek szánt túrákra, kézműves foglalkozásokra, melyeket egy-egy turisztikai látványossághoz köthetnek a látogatók. Bízik benne, hogy a Covidnak végre vége és hamarosan megnyílnak a határok.

A szerző Dr. Tarpai József a többi között elmondta, hogy ő maga itt végzett Pécsett és a diplomamunkájában előrevetítette a könyv lényegét. Nagyon boldog, hogy az akkor vizionált kép, a könyvben és azon kívül a valóságban is valóra vált. S hogy mi volt ez a vízió, nézzék meg a riportunkat a videónkban!