A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A vizes utak veszélyeire hívja fel a figyelmet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei megyei rendőrség


Készüljünk tudatosan a hirtelen változó időjárási körülményekre!


Az elmúlt napokban tapasztalt szélsőséges időjárás közvetlenül és közvetve is befolyásolja a közlekedésünket. Az egyik nap a rekkenő hőség okoz koncentrációs nehézséget és ingerlékenységet, a másik nap a lezúduló nagy mennyiségű csapadéktól támadnak látási nehézségeink és bármikor belefuthatunk az aquaplaning jelenségbe is – olvasható a megyei rendőr-főkapitányság közleményében.

Az aquaplaning, vagyis vízenfutás könnyen lehet közúti közlekedési baleset előidézője. Az egyszerre hirtelen lehullott, nagy mennyiségű csapadéktól összefüggő vízréteg képződik az úttesten, ami megakadályozza a gumiabroncsok tapadását, ezáltal a kormányzási és fékezési erő nem az útra, hanem a kerekek alatt felgyülemlett vízrétegre hat. Ennek eredményeképpen előfordulhat, hogy autónk irányíthatatlanul sodródik le az úttestről.

A vízenfutás kialakulásának nagyobb az esélye a kátyús, nyomvályús útszakaszokon, kanyarívekben, illetve aluljárókban, ahol a víz nem tud gyorsan elfolyni.

A jelenséget arról ismerhetjük fel, hogy erős zajt hallunk a sárvédő felől, túl könnyen tudjuk kormányozni a járművet, az ESP jelzőfénye kigyullad a műszerfalon és az autó fordulatszáma emelkedik, holott a sebesség nem nő.

Hogyan reagáljunk a jelenségre?

👉 a kormányt két kézzel fogjuk, ne végezzünk hirtelen kormánymozdulatokat
👉 finoman lassítsunk, ne tapossunk bele hirtelen a fékbe, a gázt fokozatosan vegyük vissza és használjuk a kuplungot
👉 a megelőzéshez fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a gumiabroncsok nyomását, – minél alacsonyabb a nyomás, annál nagyobb a vízenfutás veszélye (pótkerék is) -, a mintázat profilmélységét, hiszen nagy szerepük van a vízelvezetésben (3 mm az ideális mélység) és a lengéscsillapítók állapotát is, a jármű stabilitásának megőrzése érdekében

Tegyünk meg mindent, hogy jobban fel tudjunk készülni és alkalmazkodni a megváltozott időjárási és útviszonyokhoz!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések