Marokkói régészek bejelentették, hogy felfedezték Észak-Afrika legrégebbi, 1,3 millió évre visszanyúló kéziszerszám-lelőhelyét.

A kőkorszaki lelet több százezer évvel tolja hátrébb az acheuli kőszerszámgyártás – amelyet az ember Homo erectus őséhez kötnek – kezdetének időpontját. A leletet egy Casablanca külvárosában lévő kőbányában végzett ásatások során fedezték fel.

Ez a jelentős felfedezés … hozzájárul az acheuliak afrikai megjelenéséről szóló vita gazdagításához

 – mondta Abderrahim Mohib, a francia-marokkói Casablanca őstörténeti programjának társigazgatója.

A lelet előtt úgy gondolták, hogy Marokkó acheuli kőszerszámgyártása 700 ezer évre nyúlik vissza. A Thomas Quarry I. lelőhelyen – amely először 1969-ben vált híressé, amikor egy fél emberi állkapocscsontot találtak egy barlangban – talált új leletek azt jelentik, hogy az ottani acheuli lelet majdnem kétszer olyan idős.

A felfedezés mögött álló 17 fős csapat marokkói, francia és olasz kutatókból állt, és megállapításuk a lelőhelyről előkerült kőeszközök vizsgálatán alapul. Abdelouahed Ben Ncer marokkói régész “kronológiai újrakezdésnek” nevezte a hírt. Szerinte az acheuli időszak kezdete Marokkóban most már közel van a dél- és kelet-afrikai 1,6 millió, illetve 1,8 millió évvel ezelőtti kezdeti időpontokhoz.

Korábban az emberek kezdetlegesebb kavicsszerszámokkal éltek, amelyeket kelet-afrikai lelőhelyük után olduvai-ipar néven ismerhetünk. A casablancai lelőhelyen évtizedek óta folynak kutatások, és “Afrika egyik leggazdagabb acheuli gyűjteményét hozták” – mondta Mohib.