A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ruttkai Éváról megdöbbentő jelentések készültek: híres rendező volt a besúgó ügynök


Ruttkai Éváról rosszindulatú jelentések készültek, azokat egy Kossuth-díjas rendező írta.


Június elején a Blikk írt róla, hogy Ruttkai Éváról írt, megdöbbentő jelentések láttak napvilágot. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznőről egy "Jenei" fedőnevű besúgó 1961 nyarán jelentett.

A dokumentumot hatvan évvel később az Állambiztonsági Szervezetek Történeti Levéltára hozta nyilvánosságra.

Az ügynök azt írta, Ruttkai és színész férje, Gábor Miklós elégedetlenkedők, anyagiasak, egyre többet keseregnek, amikor együtt járt velük a nyugat-berlini Kurfürstendammon, a színésznő sírva fakadt egy üzlet előtt, ami különleges, nyugati esernyőket árult.

Állandóan anyagi gondokkal küzdenek, és mindenfelé panaszolják, hogy mennyire nincsenek megfizetve


- áll Jenei jelentésében, aki úgy vélte, a színésznő a Kossuth-díjnak sem örült igazán. Kifejtette neki, hogy az ilyen őt már nem lelkesíti fel, és irigyli Audrey Hepburnt, mert ő nem 35 ezer forintot kap egy díjért. Kitárgyalta a színészpár megromlott házasságát, és úgy vélte, bomlasztó hatással vannak a fiatalokra, akik közül sokan felnéznek rájuk.

Gervai András Fedőneve „szocializmus” című könyvében is idézett dokumentumot, a történész szerint megdöbbentő a rendező jó néhány jelentésének a hangja, stílusa és az, mennyire gyűlölte és irigyelte azokat, akikről jelentéseket írt.

A napilap most azt is megírta, hogy Gervai leleplezte az ügynököt: az 1975-ben elhunyt, Kossuth-díjas filmrendező, Máriássy Félix áll a Jenei álnév mögött, aki az Egy pikoló világos című filmben főszerepet adott a színésznőnek, és a Kiss Katalin házassága, a Budapesti tavasz, illetve a Pirosbetűs hétköznapok című alkotásaiban is szerepeltette.

A Blikk megkérdezte Bodrogi Gyulát, aki Ruttkaival és Máriássyval is dolgozott együtt. Sosem gondolta volna, hogy Máriássy ügynök volt, azért is döbbent meg ezen, mert a szakma szerette a rendezőt, csak jókat mondtak róla, és azt is elhűlve hallgatta, hogy Ruttkai Éváról is jelentés készült.

- Éva tündéri személyiség volt, egy igazi színésznő, legfeljebb a riválisai, irigyei beszéltek róla csúnyán - mondta a 87 éves legenda.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések