Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.



Növényi gyógyítók a konyhából


A konyhánk tele van olyan anyagokkal, melyekhez bátran fordulhatunk, hiszen gyógyító hatással rendelkeznek. A cikkben olyan hatékony gyógynövényeket mutatunk be, amelyek általában megtalálhatók a konyhánkban, így még csak a patikába sem kell elmennünk a segítségért.


Az egyik ilyen gyógyító tulajdonsággal rendelkező természetes szer, a méz. Antimikrobiális és antibakteriális hatással rendelkezik, így hatásos lehet a nátha elleni küzdelemben, de a torokfájást is hatékonyan csillapítja. Ezen kívül gyulladáscsökkentő és immunfokozó hatásokkal is rendelkezik. A méz további előnye, hogy esetleges égési sérülés esetén felgyorsítja a gyógyulást és csökkenti a fertőzés kockázatát.

A zöld tea tele van antioxidánsokkal. Amennyiben mézet is adunk hozzá és így fogyasztjuk rendszeresen, úgy csökkenhet a H.pilory nevű baktérium termelődése, ami köztudottan gyomorfekély kialakulásához vezethet.

A gyömbér erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, nagyon hatékony lehet gyomorpanaszok esetén, illetve csökkenti az émelygést és a hányingert. Segít felgyorsítani a gyomor kiürülését, ezért van az, ha étkezés után fogyasztunk gyömbért, nem érzünk kellemetlen teltséget és rosszullétet egy-egy nagyobb étkezést követően.

De remek a gyömbér fájdalomcsillapító is, leginkább az ízületi gyulladásban szenvedőknek hozhat enyhülést. Ez a gyógynövény fokozza az immunrendszer működését és csökkenti a fertőzések kialakulásának kockázatát.

Mivel a gyömbér javítja az inzulinérzékenységet, így hasznos lehet azok számára, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Bebizonyosodott, hogy csökkenti a triglicerid- és a koleszterinszintet, így tesz jót a szív és az érrendszer egészségének.

A kurkuma csökkenti az akut és a krónikus betegségben szenvedőknél a fájdalmat, ezen kívül nagyon jól csillapítja a tüneteket azoknál, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek.

A kurkumával kapcsolatban is végeztek kutatásokat és bebizonyosodott, hogy csökkentheti a depresszió tüneteit. Készíthetünk pasztát is belőle, amit az ínyünkre kenhetünk, ezzel akár a súlyos ínygyulladást is megszüntethetjük.

A Cayenne-bors gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik és nagyon hasznos szerepe lehet a fájdalom csökkentésében. Többek között ezekre a problémákra nyújthat megoldást: neuropátiás fájdalom, derékfájás, fejfájás és izomfájdalom. Emellett fokozza az anyagcserét és a vérkeringést is.

A fokhagymát a természet antibiotikumának is tartják. Fokozza az immunrendszer működését és segíthet a nátha megelőzésében, emellett csökkentheti a megfázás időtartamát és súlyosságát. Rendszeres fogyasztása azért is hasznos, mert mérsékelheti a magas vérnyomást.

Borsmenta mindig legyen otthon azoknál, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek, mert hatékonyan csökkenti a görcsöket. Az illóolaja is hatásos lehet, főleg az izmok ellazításában lehet segítségünkre. Ilyenkor valamilyen hordozóolajjal kell elkeverni, és a hasat kell ezzel az illóolajjal masszírozni.

A borsmenta-illóolajat a nyakba is bedörzsölhetjük, amivel a migrénes fejfájásunkat csillapíthatjuk. De inhalálhatunk is vele, így csökkenthetjük a légúti fertőzés kialakulásának kockázatát, illetve betegség esetén mérsékelhetjük a tüneteinket.

A citrom javítja az emésztést és csökkenti a savas reflux kialakulásának esélyeit. Antioxidáns C-vitaminban gazdag, amely gyulladáscsökkentő, vírusellenes, antibakteriális és immunfokozó hatásokkal rendelkezik. A C-vitaminban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása megerősíti az immunrendszert és ezzel meg is akadályozhatjuk a betegségek kialakulását.

A citrom és ezzel együtt a C-vitamin tisztítja a húgyutakat és megakadályozhatja a vesekő kialakulását. Ez a közkedvelt gyümölcs flavonoidokban is rendkívül gazdag, melyek szintén antioxidáns hatással rendelkeznek. A citrom ezen kívül támogatja a fogyást, illetve javíthatja a szívünk és az érrendszerünk egészségét.

A fahéj az egyik legjobb fűszer a cukorbetegek számára, hiszen segít normalizálni a vércukorszintet. Az egyik vegyülete gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, amely védelmet jelenthet az influenza megelőzésében. Rendszeres fogyasztása megakadályozhatja az agyban a plakkok kialakulását, ezzel pedig az Alzheimer-kórral szemben jelenthet számunkra védelmet.

A kakukkfű köhögéscsillapító hatásokkal rendelkezik, de az antimikrobiális és antibakteriális hatása is kiemelkedő. A kakukkfüvet, mint gyógynövényt olívaolajjal kombinálva is fogyaszthatjuk, így javíthatjuk a vér lipid profiljait.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések