A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megünnepli a rabszolgaság végét az Egyesült Államok


A szenátus és a képviselőház is megszavazta Joe Biden amerikai elnök pedig aláírta a törvényt, amely szövetségi ünnepnapnak nyilvánítja június 19-ét a rabszolgaság végének emlékére.


Az észak-amerikai polgárháborúban a konföderációs katonák közül az utolsók 1865 áprilisában adták meg magukat az északiaknak, ez a hír azonban csak június 19-én jutott el az utolsó, még rabszolgasorban élő emberekhez a texasi Galvestonba – írja az MTI.

Ez két és fél évvel az után történt, hogy Abraham Lincoln amerikai elnök kihirdette az Emancipációs Kiáltványát, amelyben felszabadulást ígért a déli államokban élő fekete rabszolgáknak.

Az Egyesült Államokban korábban már egyes tagállamok saját hatáskörében ünnepnapnak nyilvánították június 19-ét.

„Ennek a napnak jelentős súlya és nagy ereje van. Egy nap, amelyen eszünkben jut az erkölcsön ejtett folt, emlékezni fogunk azokra a borzasztó áldozatokra, amelyeket a rabszolgaság okozott és okoz továbbra is”

 – mondta Biden beszédében.

Az elnök szerint tanulnia kell az Államoknak a történelemből, nem pedig ódzkodnia a legszégyenletesebb fejezetektől.

„A nagy nemzetek nem veszik semmibe a legfájdalmasabb pillanatokat. A nagy nemzetek nem sétálnak el mellettük. Szembesülünk az elkövetett hibáinkkal, emlékezve ezekre a pillanatokra elkezdünk gyógyulni és erősödni” – véli Biden.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések