A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hivatalos: régóta vitatott szabálytól szabadul meg az UEFA


Hivatalosan is bejelentette az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), hogy eltörlik a 2021-22-es szezontól kezdve az idegenbeli gólok szabályát.


Régóta vitatott szabály volt az egyetemes futballban az idegenbeli gólok szabálya, amelyet oda-visszavágós formátumú, rendszerint kontinentális tornák (Bajnokok Ligája, Európa Liga) során alkalmaztak az egyenes kiesés szakaszokban.

A szabály lényege eddig az volt, hogy amennyiben a két mérkőzés a gólok számában döntetlenre jön ki, akkor az a csapat jut tovább, amelyik ellenfele hazai pályáján vagyis számára idegenbeli pályán több találatot szerzett.

Így amennyiben egy párosításban az első mérkőzés 1-1, a második pedig 2-2-es döntetlennel zárult, akkor ebből a párharcból az jutott tovább, aki a 2-2-es mérkőzés során az idegenbeli fél volt. Évek óta azonban kritika tárgya, hogy ez nem igazságos módszer, ennyit nem számít a hazai pálya hiánya.

Az abszolút döntetlenek (például mindkét mérkőzés 1-1) esetében ráadásul már megvolt a jól bevált módszer: kétszer 15 perces hosszabbítás és amennyiben az sem jut eredményre, akkor büntetőpárbajra kerül sor.

Az UEFA legfrissebb döntésének értelmében teljesen ki fogják venni az idegenbeli gólok szabályát a 2021-22-es szezontól és a hosszabbítás + büntetőpárbaj formátumot fogják alkalmazni az összes, a két mérkőzés alapján döntetlennel záródó mérkőzésre.

A folyamatosan fejlődő futballban időnként érkeznek ilyen megújulások, ez a legújabb példa a játék evolúciójára. A mostani helyzet érdekessége, hogy az idegenbeli gólok szabálya már az ötvenes évek óta hagyomány volt, melynek a mostani szezonnal vége.

Forrás: liner.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések