A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A liberálisok meghurcolják, mégis hatalmas a lengyel miniszterelnök támogatottsága


Egy friss felmérés szerint a lengyel szavazók közül a legtöbben a jelenlegi kormányfőt tartják a legalkalmasabbnak a miniszterelnöki pozícióra.


 Mateusz Morawiecki a legalkalmasabb a lengyel miniszterelnöki pozícióra - ez derül ki egy friss lengyel közvéleménykutatásból, amelyet a wPolityce portál szemléz. Az 1000 fő telefonos megkérdezésével végzett országos felmérés szerint a szavazók 27.4%-a vélekedik így.
 
Bár a jelenlegi kormányfő támogatása kissé csökkent a legutóbbi, márciusi felméréshez képest (31.5%), Morawiecki legfőbb riválisait így is messze megelőzi. Varsó ellenzéki főpolgármesterét, Rafal Trzaskowski-t - aki a tavalyi államfői választáson is megmérette magát, és végül alul maradt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje, Adrzej Dudával szemben - a szavazók 7.6%-a tartja csak jó jelöltnek a kormányfői posztra. A korábbi miniszterelnök, Donald Tusk támogatottsága 5.6%, a Lengyel Néppárt politikusa, Władysław Kosiniak-Kamysz, és a 2020 novemberében alapított Lengyelország 2050 politikai mozgalom vezetője, Szymon Hołownia esetében pedig 2,5% a felmérés szerint. Érdekesség, hogy a megkérdezett lengyelek többségének (50,7%) nincs véleménye a kérdésben.
 
A tanulmány arra is rávilágít, hogy Mateusz Morawieckit elsősorban az Egyesült Jobboldal szavazói támogatják (54 százalék), de a Lengyel Néppárt és a jobboldali Kukiz'15 körében is magas (34 százalék) az elfogadottsága. A felmérésből az is látszik, hogy a baloldalt támogatók körében Rafał Trzaskowski a legnépszerűbb (34 százalék). A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform szavazói Donald Tuskot tartanák a legalkalmasabbnak a lengyel miniszterelnöki pozícióra (34 százalék). Náluk a második helyen Varsó jelenlegi vezetője, Trzaskowski áll, 17 százalékkal.
 
Forrás: V4NA

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések