A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Házi bográcsgulyás marhából, sok hagymával és zöldséggel: kezdő bográcsozók sem rontják el


A  füst még izgalmasabbá teszi a sűrű bográcsgulyást, amiben szinte megáll a kanál.


Végre kiköltözhetünk a szabadba, és érdemes a bográcsot is magunkkal vinni. Gulyást kezdők is könnyen készíthetnek benne. Van néhány szabály, amit feltétlenül be kell tartani. A legjobb, ha parázson főzöl, hogy az ételt ne kapja le a nagy láng. Fontos az is, hogy az üstöt egyenletesen érje a tűz. Ha állítható a bogrács állványa, akkor könnyen tudod szabályozni a hőfokot. A kész gulyást tálalhatod kisebb bográcsokban, tálkákban friss kenyérrel vagy akár felkarikázott csípőspaprikával és tejföllel.

Hozzávalók:

👉 2 kg marhalábszár
👉 50 dkg sárgarépa
👉 5 db petrezselyemgyökér
👉 5 ódb közepes vöröshagyma
👉 5 db közepes krumpli
👉 4 szelet szalonna
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 2 db paprika
👉 3 db paradicsom
👉 1 db kisebb zeller
👉 2 dl vörösbor
👉 3 evőkanál pirospaprika
👉 1 csokor zellerzöld
👉 1 csokor petrezselyemzöld
👉 1 teáskanál kömény (őrölt)
👉 só
👉 bors

Elkészítés:

Készíts elő mindent a bográcsozáshoz. Az állványt stabilan állítsd fel. Gyújts tüzet, de arra ügyelj, hogy a láng ne érjen hozzá a bográcshoz. A marhahúst tisztítsd meg, és kockázd fel. A szalonnát vágd kisebb darabokra, és dobd az edénybe. Amikor kisül a zsírja, vedd ki a pörcöket. Tedd a zsírra az apróra vágott hagymát, és dinszteld meg. Ha megfonnyad, add hozzá a feldarabolt paradicsomot és a paprikát. Rakd hozzá az átpréselt fokhagymát, és dobd rá a húst. Süsd fehéredésig, és ízesítsd sóval, borssal, köménnyel, majd öntsd fel fél liter vízzel.
 
Amikor a hús félig megpuhul, add hozzá az ízlés szerint felvágott sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, és önts hozzá kevés vörösbort, valamint adj még hozzá vizet. Főzz puhára mindent, közben locsold a borral, rázogasd a bográcsot, vagy óvatosan kevergesd. Az utolsó fél órában tedd hozzá a petrezselyem- és a zellerzöldet, valamint a pirospaprikát.

A bográcsgulyás forrástól számítva körülbelül 2,5-3 óra alatt fő meg. A magasra akasztott edényben lassabban készül az étel. Ha alacsonyabban van a bogrács, a hús akár oda is éghet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések