A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hamarosan újra beindulhat a használtautó-import: ekkorra várják a kereskedők a fellendülést


Nyártól beindulhat a nagyüzem a használtautó-importban is.


A használt autók behozatala egyelőre 6 százalékkal van a tavalyi szint alatt, amellyel kapcsolatben Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója júliustól számít élénkülésére. Bár a gazdaság fokozatosan tér vissza a normál működéshez, a határok változatlanul csak szigorú szabályok betartásával léphetők át, ami továbbra is visszatartja a magánimportot. Emellett a honosítás szabályainak szigorítása is gyakorol némi negatív hatást a használtautó-import szintjére – magyarázta a használtautó piactér vezetője közleményében.

Prognózisa szerint a második fél évben a használtautó-piacon kialakult hiány pótlása miatt az import volumene ismét a havi 12 ezres szint felett alakulhat. Így éves szinten 130-135 ezer használt autó importjára lehet számítani, vagyis az eddigi lemaradást a piac a második fél évben képes lesz teljes mértékben behozni.

A szakember megjegyezte, hogy januártól májusig a DataHouse adatai szerint 50 983 import használt személyautó került hazai forgalomba Magyarországon, a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 54 257 darabhoz képest. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 53 417 volt, ami közel 18 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 45 327-es értéket.

Az év eddigi hónapjaiban rendre 10 ezer körül helyeztek hazai forgalomba behozott használt autókat – tette hozzá a szakember.

Az import visszaszorulását okozó tényezők közül kétségtelenül a koronavírus megjelenése dominál, ezért a jelenlegi értékeket célszerű nem csupán a tavalyi, hanem az egy évvel korábbi adatokkal is összehasonlítani. Két éve, 2019 első öt hónapjában az importált használt autók száma még elérte a 67 ezret, ehhez az értékhez képest jelenleg 24 százalékos a visszaesés – hangsúlyozta.

Az oltási programok kiteljesedésével ugyanakkor gyorsan szorul vissza a járvány az Európai Unió országaiban, ezért várhatóan hamarosan feloldják a határforgalmi korlátozásokat, ami júliustól futtathatja fel a használtimportot. A határnyitás mellett tovább élénkítheti a behozatalt az elmaradt igények pótlása, valamint a korábbi hónapokénál kedvezőbb euróárfolyam is – tette hozzá Halász Bertalan.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések