A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Fantasztikus bővítést kapott Hajdúszoboszlón Európa legnagyobb fürdőkomplexuma

 


Átadták a hajdúszoboszlói Hungarospa fürdőkomplexum prémium zónáját, a csaknem 3,5 milliárd forintos beruházást a kormány a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban 1,5 milliárd forinttal támogatta.


Egyedi élményövezettel bővült a hajdúszoboszlói Hungarospa, a pénteken ünnepélyesen megnyitott Prémium Zóna közel 3 és fél milliárd forintból épült, ebből másfél milliárd forintot a kormány biztosított. 


A két és fél hektáron elterülő szabadtéri, tematikus wellnessfürdő átadásán Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az elmúlt másfélről beszélt.

„Építkezni kellett, lélekben mindenképpen, de természetesen jó néhány intézkedést is kellett tennünk annak érdekében, hogy ma itt lehessünk”

– mondta. Arra is kitért, a kormányzat milyen figyelmet tudott fordítani Hajdúszoboszlóra a nehéz időszakban is. – Az elmúlt másfél évben 2161 hajdúszoboszlói munkahely megőrzéséhez járultunk hozzá 1,3 milliárd forinttal. A fürdő esetében 723 munkahely megőrzésében tudtunk segíteni 406 millió forinttal – tudatta. Mint mondta, ezen támogatások mellett építkezések is zajlottak és zajlanak most is, ennek legjelentősebb állomása ez az átadó. Az építkezés nem állt meg, a következő mérföldkő több ezer férőhelyes rendezvényközpont lesz, mely a konferenciaturizmus fontos eleme.


Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója kiemelte, sok ezer fejlesztés zajlik országszerte, több szálláshely, turisztikai attrakció újul meg. – Kijelenthetjük, hogy a hazai turisztikai kínálat a következő években teljesen meg fog újulni. Az volt a célunk, hogy a járványhelyzet elmúltával az ország turisztikai térségeiben minőségi, komplex turisztikai szolgáltatásokat tudjunk nyújtani, ehhez járul hozzá a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program – mondta. Ezen program keretében épülhetett meg a szoboszlói új élményövezet is. Juhász Szabolcs arról is beszélt, a belföldi turizmus májusból új lendületet vett, napról napra emelkednek a foglalások, minden esély megvan arra, hogy egy sikeres szezont zárjanak.

A 2021 nyári hónapokra vonatkozó adatok alapján Hajdúszoboszlón az előfoglaltság eddig azt mutatja, hogy 45 ezer vendég 227 ezer vendégéjszakát foglalt már, a vendégek 89 százaléka belföldi. Azt azonban látni kell, hogy a foglalásokat egyre későbbre halasztják a vendégek.

– A számok bizakodásra adnak okot, ahogy az is jó hír, hogy az egészségturisztikai fejlesztések a jövőben is folytatódnak, 2021-27-es fejlesztési időszakban kiemelt cél a turisztikai vonzerővel rendelkező gyógyfürdők és környezetük fejlesztése, mely hozzájárul a jelenlegi krízishelyzetből történő kilábaláshoz, a versenyképesség növeléséhez és a gyógyfürdők szolgáltatási infrastruktúrájának jelentős javulásához – fogalmazott.


Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere, a fürdő egykori vezérigazgatója felidézte, amikor a 90-es évek közepén a fürdő vezetője lett, egy lerobbant, műszakilag szinte alig működőképes, jövőképpel nem rendelkező fürdő volt ez. – Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy jó igazgatóságom volt, akikkel közösen hosszú távú stratégiákat tudtunk megálmodni. Teltek az évek, az évtizedek, lépésről lépésre mindig tudtunk fejlődni. Most itt vagyunk ezen az új területen, amely a fürdőnek és városunknak is egy új gyöngyszeme lesz – jelentette ki.

A polgármester szerint a jó recept, ha az állam, az önkormányzat és a vállalkozó össze tudja adni az erejét. – Ezek nem öncélú fejlesztések voltak, hanem mindig odafigyeltünk azokra a jelzésekre, amelyek a turistáktól érkeztek. A statisztikai adatok jól mutatják, hogy egy-egy ilyen fejlesztés után jelentős mértékben megnövekedett a vonzerő – szögezte le. Rámutatott, 2019-ben minden időket felülmúló volt vendégek és vendégéjszakák száma: meghaladta a 410 ezret az idelátogatók száma, akik 1 millió 350 ezer éjszakát töltöttek el Hajdúszoboszlón.

„Mindig ott voltunk a dobogón második vagy harmadik helyen Budapest mögött, az a célkitűzés, hogy ez az állapot fenntartható legyen”

– húzta alá. Czeglédi Gyula arról is beszélt, az elmúlt években 334 magánszálláshelyet tudtak megújítani több mint két és fél milliárd forint értékben. – Szoboszló turizmusa továbbra is a térség zászlóshajója, ennek megfelelően számítunk továbbra is arra a támogatásra és kiemelt figyelemre, amely a városunk turizmusát megilleti – fogalmazott. A polgármester a jövőről is szólt néhány szót: többek között szeptemberben megkezdődik a Mátyás király sétány, a szállodasor felújítása, de az Aqua Palace fedett csúszdapark bővítésének terve is készen van.


Kircsi Lajos, a Hungarospa vezérigazgatója bemutatta a legújabb létesítményt, a fürdőkomplexum történetének második legnagyobb értékű beruházását. – A Prémium Zóna egy szabadtéri, tematikus wellnessfürdő, ahol látványépítészeti megoldásokkal, élménygépészeti elemekkel közkedvelt földrajzi helyszíneket, természeti jelenségeket örökítünk meg – tudatta. A Plitvicei-tavakból, Tahiti szigetéről és az Amazonas környékéről merítettek ötleteket. – A létesítmény két és fél hektáron terül el, az együttes vízfelülete meghaladja a 2500 négyzetmétert, és ezer fő egyidejű befogadását teszi lehetővé – részletezte a vezérigazgató. Mint mondta,

a létesítményben 2021-ben 30 ezer vendég fogadását tervezik, ez várhatóan a következő években 40 ezer főt is meg fogja haladni.

Normál működési évben a bevétele meghaladhatja a 200 millió forintot, és 53 főnek ad a főszezonban munkát. – Ez egy száz éve megkezdett útnak a fontos mérföldköve. Ez az út az elmúlt 25 évben egy szakmai fordulatot vett, melynek eredménye, hogy a nemzeti turizmusstratégia legújabb, 2.0-s változatában Hajdúszoboszlót, illetve a Hungarospát egyedüli all inclusive fürdőként jeleníthetjük meg – közölte.


Dudás Róbert, a Magyar Mélyépítő ügyvezetője néhány számadatban is ismertette a beruházást: többek között 4100 köbméter beton, 230 ezer kilogramm betonacél, 5 ezer négyzetméter csempe, 12 ezer méter csővezeték-hálózat kellett ahhoz, hogy a 2500 négyzetméternyi új vízfelület létrejöjjön.





























Forrás: MTI/haon.hu - Fotók: Kiss Annamarie

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések