Mivel az uborka 95 százaléka víz, így az egyik leghasznosabb hidratáló zöldségnek számít. Tavasszal és nyáron oda kell figyelnünk a víz- és folyadékbevitelre, hiszen a meleg hónapokban jobban fenyegethet bennünket a kiszáradás. Az uborkának rengeteg előnye van az egészségünkre nézve, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztjuk.
Ez a közkedvelt zöldség nagyon sok polifenolt tartalmaz, melyeknek kitüntetett szerepe van egyes rákos megbetegedések megelőzésében. Az uborkában található polifenolok védelmet jelenthetnek a mell-, a méh-, a petefészek- és a prosztatarákkal szemben. Ezen kívül fitonutrienseket is tartalmaz, amelyek szintén aktívan veszik fel a harcot a rákos sejtekkel szemben.
Az uborka olyan antioxidánsokkal van tele, mint a C-vitamin és a béta- karotin. Egy flavonoidot, a kvercetint is tartalmaz, amely szintén hozzájárul a rákos betegségek megelőzéséhez, illetve csökkenti a szívbetegségek és más krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Mivel az uborkának magas a víztartalma, így nagyszerű vesetisztító gyógynövényként is elkönyvelhetjük. Számos tanulmány arról számolt be, hogy akár még a kisebb vesekövek el is tűnhetnek, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk.
Az uborka flavonban is rendkívül gazdag. Ez a bioaktív anyag jelentős védelmet jelenthet az agy számára, hiszen javítja a kognitív funkciókat és pozitívan hat a memóriára. A benne található fisetin nevű flavonol az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél csökkenti a tanulási képességek és a memória romlásának esélyét.
Az uborka abban is a segítségünkre lehet, hogy megóvjon bennünket a cukorbetegségtől, hiszen inzulintermelésre ösztönzi a hasnyálmirigyet. Ez nagyon lényeges a normális vércukorszint fenntartása, illetve a vérnyomás szabályozása szempontjából.
Magas víz- és rosttartalma elősegíti az emésztőrendszer egészséges működését. Rendszeres fogyasztása enyhíti az emésztési problémákat, hatására kisebb lehet a savas reflux és a székrekedés kialakulásának esélye is.
Az uborka nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, amelynek egyik legfőbb feladata a vérnyomás szabályozása. Talán meglepő, de bebizonyosodott, hogy ez a zöldség hatóanyagaival hozzájárul az ínybetegségek megakadályozásához is.
0 Megjegyzések