A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A méz megédesíti az életünket


A méz egy természetes édesítőszer, amely az egyik legrégebbi táplálék az emberiség történelmében. A méhek által előállított méz nemcsak finom és egészséges, hanem nagyon sok pozitív hatást is kifejthet a szervezetünkben.


A méz aminosavakban bővelkedik, amelyek elengedhetetlenek a gyógyuláshoz, de a betegségek megelőzésében is kiemelkedő a szerepük. B-vitaminokban is bővelkedik, melyek energiával látják el a szervezetünket.

A természet eme csodás ajándéka ásványi anyagokban is bővelkedik, leginkább kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot és cinket tartalmaz, de C-vitaminban is gazdag, amely egy erős antioxidáns, így a rendszeres mézfogyasztás védelmet jelenthet a sejtek számára a károsodásokkal szemben.

A méz antibakteriális és antimikrobiális hatással is rendelkezik, ami elősegítheti a gyorsabb sebgyógyulást. Gyulladáscsökkentő vegyületekben is gazdag, ezentúl kiemelkedő szerepe van az immunrendszer támogatásában, amit a vírusellenes hatásának köszönhetünk.

A mézzel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy rendszeresen fogyasztva csökkenti az asztma tüneteit, illetve megakadályozza a szervezetben a gombák elszaporodását.

Nagyon sokféle mézzel találkozhatunk a piacon. Mi most néhányat be is mutatunk ezek közül. Az egyik legismertebb méz a hajdinaméz, amely sötétebb színű a társainál. Ez nem jelent rosszat, sőt minél sötétebb egy méz, annál több antioxidánst tartalmaz.

A virágméz lehet világosabb, de sötétebb is, természetesen finom virágízzel rendelkezik, míg a gyümölcsmézek ízén felsejlenek a kellemes, zamatos gyümölcsök. Különleges íze lehet például a szeder- és az áfonyaméznek, hiszen finoman gyümölcsösek, ízletesek és zamatosak. A mézkedvelők szeretik még a közkedvelt akácmézet és a manukamézet is. Ez utóbbi a manuka fa méze, melynek őshazája Ausztráliában található, magas antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

A nyers mézet többféleképpen is használhatjuk. Például ízesíthetünk vele gyógyteákat, édesíthetünk vele süteményeket és desszerteket, de egészséges pasztákat is készíthetünk belőle. Ilyen például a kurkumapaszta, ami nagyon hasznos lehet, hiszen egyesül benne a méz és a kurkuma jótékony hatása. A kurkuma elsősorban gyulladáscsökkentő hatásáról ismert.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések