A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A hagyományos cseresznyekompót receptje - Ezekre ügyelj a befőzés során


Ez az egyik legegyszerűbb recept a cseresznyekompót eltevéséhez.


Mentsd át a nyár legfinomabb ízeit télre! Ez a cseresznyekompót ugyanolyan finom lesz, mint ha a nagyi készítené, csak a recept egyszerűbb. Nem kell szirupot főzni, és napokig dunsztolni. A minőségét, az ízét és a színét pedig sokáig megőrzi. Ez a mennyiség körülbelül négy 7,2 decis üveghez elegendő.

Hozzávalók 28 decihez:

👉 2 kg cseresznye
👉 16 evőkanál cukor
👉 hideg víz
👉 szalicil

Elkészítés:

A befőzéshez lehetőleg kemény húsú, ropogós, egészséges cseresznyét válassz. Tisztítsd  meg a szárától, majd mosd meg több vízben. Ha akarod, magozd ki. Ellenkező esetben hagyd néhány óráig a vízben, így ha vannak benne kukacok, azok kibújnak. A többször kimosott üvegeket tedd sütőbe 10-15 percre, vagy vizesen három percre rakd a mikróba, és magas fokozaton sterilizáld.

Ha kihűlnek az üvegek, töltsd meg mindegyiket cseresznyével. Ne rakd tele teljesen gyümölccsel, hogy a víz is beleférjen. Szórj mindegyik üvegbe három-négy evőkanál cukrot attól függően, hogy mennyire szereted édesen, majd öntsd fel hideg vízzel. A tetejére rakj egy késhegynyi szalicilt. Jól zárd le az üveget sterilizált fedővel, majd rázd meg egy kicsit. Fordítsd fejre, és ellenőrizd, hogy nem szivárog-e belőle a víz. Ha nem csavartad rá jól a tetejét, a kompót könnyen megbuggyan. Egy nagy tepsibe vagy lábosba tégy vizet, állítsd bele az üvegeket. Fontos, hogy egymástól nagyobb távolságra kerüljenek, ne érjenek össze. Tedd a tűzhelyre, és ne túl nagy lángon főzd forrástól számítva körülbelül egy óráig.  Akkor jó, ha a víz elszíneződik. Hagyd kihűlni, majd mehetnek az üvegek a polcra.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések