Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Vége a gyümölcspazarlásnak? Egy magyar kutató most rájött, mi a teendő


Hiánypótló kutatást végzett dr. Farkas Csaba, az agráregyetem Műszaki Intézetének ifjú kutatója.


Bár a civilek végig sem gondolják, ő felfigyelt arra, hogy a betakarított gyümölcs 30-40 százaléka sohasem jut el a termelőtől a fogyasztóig a betakarítást követő szállítási és feldolgozási veszteségek, valamint az ütődések, a sérülések miatt. Noha az egyszerű válasz erre az volna, hogy óvatosan kell csomagolni, a kutató rájött, hogy melyik az a pillanat, amikor a gyümölcs még menthető, és mikor sérül meg úgy a szerkezete, hogy akár az egész szállítmány mehet a kukába.

Dr. Farkas Csaba a Golden Delicious almákat és Packham körtéket vizsgálta. Az ifjú kutató eredménye alapján módosítani lehet majd﷯az alkalmazott tárolási, csomagolási és szállítási körülményeket, hogy megszűnjön a hatalmas pazarlás.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések