Hiánypótló kutatást végzett dr. Farkas Csaba, az agráregyetem Műszaki Intézetének ifjú kutatója.
Bár a civilek végig sem gondolják, ő felfigyelt arra, hogy a betakarított gyümölcs 30-40 százaléka sohasem jut el a termelőtől a fogyasztóig a betakarítást követő szállítási és feldolgozási veszteségek, valamint az ütődések, a sérülések miatt. Noha az egyszerű válasz erre az volna, hogy óvatosan kell csomagolni, a kutató rájött, hogy melyik az a pillanat, amikor a gyümölcs még menthető, és mikor sérül meg úgy a szerkezete, hogy akár az egész szállítmány mehet a kukába.
Dr. Farkas Csaba a Golden Delicious almákat és Packham körtéket vizsgálta. Az ifjú kutató eredménye alapján módosítani lehet majdaz alkalmazott tárolási, csomagolási és szállítási körülményeket, hogy megszűnjön a hatalmas pazarlás.
0 Megjegyzések