A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rejtélyes kór bénítja le a kutyákat Hajdú-Biharban


Eddig 8 településen 70 kutyát érintett hátsó végtagi bénulás Hajdú-Bihar megyében.


„A tünetek kiváltó okát még nem tudjuk, de felettébb gyanús, hogy mindegyik kutya nyers csirkét kapott enni a tünetek megjelenését megelőző napon” – írta az Állatvédőrség a közösségi oldalán korábban.

Az érintettek számára a következő tanácsokkal szolgálnak:

„Amit ti tudtok tenni, az a következő:
👉 ne etessetek nyers csirkével most egy darabig
👉 tünetek észlelésekor vigyétek a kutyát azonnal állatorvoshoz (nem majd holnap délután)
👉 ne keltsetek pánikot sehol
👉 ne diagnosztizáljatok és főleg ne gyógyszereljetek magatoktól semmilyen állatot!
👉 nem minden hátsó végtagnál előforduló gyengeség ez, sok más egyéb miatt is előfordulhat hasonló tünet

További kérések:
👉 ha tünete van a kutyának mondd el az állatorvosnak, hogy mikor és mit evett a kutya, mikor kezdődött minden, fontos az időtényező
👉 ha előre csomagolt készítményt vettél tedd el a csomagolást, fotózd le és küldd el nekünk a kata@orszagosallatvedorseg.hu címre, ha kilóra vetted, akkor jó lenne tudni hol, kitől származik és mikor vetted!”.

Az Állatvédőrség legfrissebb posztjában megerősítette: a tünetek 95 %-ban nyers csirke etetése után jelentkeztek, a kikérdezések alapján 12-36 órával. A mielőbbi orvosi kezelés a megoldás, de természetesen nem minden hátsó végtag bénulásos eset vezethető vissza erre.

"Több állatorvosi fórumon is tárgyalják a jelenséget, de még konkrétan nem tudunk mutogatni egyetlen egy betegségre sem (...) Már nem csak Hajdú-Bihar megyéből érkeznek bejelentett esetek telefonon, ezért mindenkit kérünk, hogy ha hátsó végtag izomgyengeséget tapasztal házikedvencén (mert már macskákról is tudunk), akkor mihamarabb vigye el állatorvoshoz" - olvasható a bejegyzésben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések