A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

MNB: elégedett az IMF a magyar válságkezeléssel


A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) megállapította, hogy a magyar hatóságok gyorsan és határozottan reagáltak a válságra, a monetáris politikai válaszok megfelelőek voltak - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel hétfőn.

A washingtoni székhelyű szervezet április végén folytatott gazdaságpolitikai konzultációt Magyarországgal. Szakértői az MNB-n kívül a Pénzügyminisztérium, az ITM, valamint a kereskedelmi bankok, iparági szövetségek képviselőivel is egyeztettek - ismertették.

Az IMF szerint Magyarországon a gyors oltási program a legtöbb uniós államhoz képest korábbi nyitást tehet lehetővé, a fellendülés már idén megkezdődhet. Megállapították, hogy folytatni kell a célzott fiskális támogató intézkedéseket, amíg a folyamat meg nem erősödik, a többlet adóbevételeket pedig a gyorsabb visszaépítésre kell fordítani, ha a fellendülés a vártnál gyorsabb lesz. A monetáris politikának fel kell készülnie a fokozódó inflációs nyomásra is - véli az IMF a közlemény szerint.

Hozzátették, hogy a szakértők elismerték a versenyképesség erősítésére irányuló erőfeszítéseit, de további javítást is szorgalmaznak, hogy a magyar gazdaság hatékonyan birkózzon meg az átalakítások jelentette, valamint a demográfiai és éghajlati változás okozta kihívásokkal.

Alapokmánya alapján az IMF jellemzően évenkénti gyakorisággal készít gazdaságpolitikai értékelést a tagállamokról. Az idei egyeztetést a korábbiaktól eltérően virtuális formában tartották - olvasható a közleményben.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések