A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mennyire fontos a nyelvtudás egy kormányfőnél?


Az Index olvasói szerint egy kormányfőtől elvárható, hogy „legalább az angolt beszélje folyékonyan és tárgyalóképes szinten”.


Mi van akkor, ha egy kormányfő nem tud folyékonyan, tárgyalóképesen beszélni legalább angolul?

Egy adott tagország küldhet-e a kormány- vagy államfő helyett különmegbízottat, illetékes minisztert – például olyat, aki beszél nyelveket – az uniós döntéshozatal egyik legfontosabb intézményébe, az Európai Tanácsba? – tette fel a kérdést az Index az Európai Tanács sajtószolgálatának.

A portál az olvasóit is megszavaztatta az ügyben. A legtöbben arra szavaztak, hogy fontos, hogy a kormányfő legalább az angolt beszélje, de második helyen végzett az

„Előnyös, ha több nyelven is tudja az ország érdekeit képviselni” lehetőség.


Az Index a következő kérdésekkel fordult az Európai Tanács sajtószolgálatához: „Az Európai Tanácsban a tagállamok részéről helyettesíthető-e egy adott tagállam államfője vagy kormányfője különmegbízottal, ha valamilyen oknál fogva az államfő vagy a kormányfő nem tud részt venni az Európai Tanács ülésén? Egy tagállam tud-e állandó jelleggel az államfő vagy kormányfő helyett az uniós ügyekkel összefüggésben kinevezett megbízottat, vagy az uniós ügyekre létrehozott tárca élén lévő minisztert delegálni az Európai Tanácsba?”

Az Európa Tanácsban nem képviselheti más az adott állam vezetőjét

A sajtószolgálattól az Index azt a tájékoztatást kapta: „egy állam- vagy kormányfő megkérheti egy másik tagállam állam- vagy kormányfőjét, hogy képviselje az Európai Tanács ülésén, ha nem tud részt venni rajta. Például a tavaly októberi EU-csúcson a karanténban lévő lengyel miniszterelnököt, Mateusz Morawieckit a cseh kormányfő, Andrej Babis képviselte, de arra nincs lehetőség, hogy egy kinevezett miniszter járjon el a nevében. Az Európai Unióról szóló szerződés 15. cikkének 2. pontja kimondja, hogy az Európai Tanács a tagállamok állam-, illetve kormányfőiből, valamint saját elnökéből és a bizottság elnökéből áll. Munkájában részt vesz az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Noha az Európai Tanács ülésein van tolmácsolás, előnyben vannak az olyan politikusok, akik a szünetekben és a háttérbeszélgetéseken is gördülékenyen tudnak kommunikálni a kollégáikkal.


Az nem megoldható, hogy egy állam- vagy kormányfő, aki nem tud gördülékenyen legalább angolul beszélni, kiszervezze az uniós ügyeket egy különmegbízottnak, és az képviselje helyette a tagországot az Európai Tanácsban.”

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések