A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az uniós biztos korrupciós botránya nem lepte meg a ciprusiakat


Kiderült, hogy Stella Kyriakides egészségügyi biztos már évekkel korábban üzleti kapcsolatban állt több nagy vakcinagyártóval, köztük a Pfizerrel és az AstraZenecával.


„Nem meglepő, hogy korrupciós botrányba keveredett Stella Kyriakides családja” – reagáltak a Tények stábjának kérdésére a ciprusiak, miután kiderült, hogy az uniós egészségügyi biztos és családja 4 millió euróval nem tudnak elszámolni.

Korábban megírtuk, Stella Kyriakides férjével közös számláján váratlanul 4 millió euró (csaknem másfél milliárd forint) jelent meg, amit követően

több ciprusi lap azt feltételezte, hogy ez összefüggésben lehet az Európai Uniót hátrányosan érintő, az egészségügyi biztos által megkötött vakcinaszerződésekkel.


Azaz a ciprusiak szerint a vakcinagyártók megvesztegethették az uniós tisztviselőt.

A botrány tovább folytatódik, ugyanis az is kiderült, az EU egészségügyi biztosa már évekkel korábban üzleti kapcsolatban állt több nagy vakcinagyártóval, köztük a Pfizerrel és az AstraZeneca gyártójával. A Tények stábja felkereste az ügyben a Ciprusi Állami Számvevőszéket is, azonban

a megbeszélt időpont előtt nem sokkal váratlanul, indoklás nélkül lemondták az interjút.




Stella Kyriakides korábban hosszú időn át vezette az Europa Donna nevű ciprusi szervezetet, majd éveken át a European Donna hálózatot összefogó European Breast Cancer Coalition Europa Donna szervezet elnökeként is tevékenykedett. A két szervezet pénzügyi beszámolóiból kiderül, hogy az elmúlt években sok millió eurós támogatásokat kaptak a Pfizertől, az AstraZenecától és a Johnson and Johnsontól is. Gyakorlatilag a béreket, az utazási  költségeket, a konferenciákat, szinte mindent a gyógyszergyártók fizettek.

Tehát az uniós vakcinabeszerzésekért felelős ciprusi politikus korábban évekig egzisztenciálisan függött azoktól a gyártóktól, akikkel az Európai Unió szempontjából előnytelen, a gyártók részére viszont kedvező szerződéseket kötötte meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések