Magyar-francia-belga összefogással hároméves program kezdődött a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.


Az Európai Friss Csapat program Magyarországon elsősorban a tizenéveseket, valamint a 30 és 50 év közötti szülőket szeretné elérni. Felmérési adatok is indokolják, hogy növelni kell a fogyasztást, belföldön például zöldségből és gyümölcsből fejenként átlagosan csak 304 gramm fogy naponta, miközben az egészségügyi világszervezet (WHO) ajánlása 400 gramm - írták.

Magyarországról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vesz részt a program szervezésében, amelyhez többek között az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és a minőségi mezőgazdaság előmozdításával foglalkozó belga ügynökség, az Apaq-W is csatlakozott.

Ez is érdekelheti: Jó drága lett a zöldség, gyümölcs, sunyiban nőttek az árak: hiába szépítjük, mélyen a zsebbe kell nyúlni bevásárláskor – Adatok

Az Európai Friss Csapat az Európai Friss Kalandok folytatásaként, az EU 80 százalékos társfinanszírozásában valósul meg, ami a NAK számára 1,2 millió euró támogatást jelent - közölték.