Hirdessen itt

Döbbenet: kávézaccból fejlesztettek ki új anyagot a Miskolci Egyetemen


A Miskolci Egyetemen új anyagot fejlesztettek műanyaggal kevert kávézaccból - közölte a felsőoktatási intézmény az MTI-vel csütörtökön.


A tájékoztatás szerint két fiatal mérnök közös ötlete oldja meg a kávézacc újrahasznosítását, az általuk kidolgozott technológiával egyedi tárgyakat, akár divatos lámpabúrát is lehet készíteni 3D technológiával.

Borsodi Eszter és Tamási Kinga ötlete a kávézacc felhasználására kávézás közben született, amikor megfigyelték, hogy milyen sok zaccot dobnak ki az éttermekben. Azt sokan tudják pedig, hogy ennek az anyagnak számos jótékony hatása van.
Hirdetés

Az általuk kimunkált technológiával jutottak el a 3D nyomtatáshoz, ezzel pedig szinte bárki képes lehet arra, hogy méretarányos, látványos modelleket készítsen, hiszen az egyik legrugalmasabb és legköltséghatékonyabb megoldás. Használható designer termékek, ajándékok, makettek, egyedi tárgyak, prototípusok, alkatrészek előállításához is - írták.

Mint közölték: ennek előnye, hogy az ötletek még azelőtt tökéletesíthetők, hogy a vezetőknek, ügyfeleknek bemutatnák azokat. A hagyományos gyártási eljárások a műanyag alkatrészek tömeggyártása esetén általában olcsóbbak, ám kis darabszám esetén a 3D gyártás a gyorsabb, a rugalmasabb és költséghatékonyabb. . A projekt folytatásaként egyedi lámpaburák gyártását tervezik 3D nyomtatással az általuk kifejlesztett anyagból.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések