A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A kurkuma áldásos hatásait mi magunk is megtapasztalhatjuk


A kurkuma egyik aktív vegyülete a kurkumin, amely nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Azonban nemcsak ennyiben merülnek ki ennek a csodálatos gyógynövénynek az egészségügyi előnyei, ennél jóval többet tud a kurkuma. Mutatjuk is, miért került ez a fűszernövény a toplista élére.


A kurkuma nemcsak gyulladáscsökkentő, hanem antioxidáns hatásokkal is rendelkezik, éppen ezért jól tesszük, hogy rendszeresen fogyasztjuk, azonban bizonyos gyógyszereket, például véralvadásgátlót szedők egyáltalán nem, vagy csak nagy körültekintéssel fogyaszthatják.

A kurkuma a fogyásunkhoz is hozzájárulhat. Mivel az elhízás mögött gyakran valamilyen gyulladás áll, ez a gyógynövény ebben is segíthet, hiszen ahogy mérséklődik a szervezetünkben a gyulladás szintje, úgy csökkenhet a zsírsejtek mennyisége is, így jelentős súlytöbblettől is megszabadulhatunk.

A kurkuma sokat segíthet azokon is, akik ízületi gyulladástól szenvednek, hiszen ez a fűszernövény csökkenti az ízületi gyulladás miatt kialakult fájdalmat, az ízületi merevséget és a duzzanatot. A kurkumát a legjobb fekete borssal együtt fogyasztani, hiszen ez segíti a kurkuma jobb felszívódását.

Nagy mennyiségben nem szabad fogyasztani, mivel gátolhatja a vas felszívódását, amire viszont nagy szükségünk van, hiszen elengedhetetlen az oxigént szállító vörösvértestek termelődéséhez.

A gyulladás szerepet játszhat a depresszió kialakulásában is. Mivel a kurkuma nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében, így nemcsak a depressziós tüneteket csökkentheti, hanem magának a depressziónak a kialakulását is gátolhatja.

A cukorbetegség kialakulásának két fő oka van, genetikai és az életmódbeli tényezők. A kurkumával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segíthet szabályozni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegséggel elő személyek esetében. A stabil vércukorszint nagyon fontos, hiszen ennek köszönhetően megelőzhető a cukorbetegség. A kurkuma a diabétesz szövődményeink megelőzésében is hasznos lehet, legyen akár idegrendszeri károsodás vagy vesebetegség.

Az ájurvéda rendszeresen alkalmazza a kurkumát különféle betegségek megelőzésére, illetve a tünetek enyhítésére. Az ájurvéda szerint a kurkuma segíthet meggátolni az Alzheimer-kór kialakulását, illetve jelentősen csökkentheti a kockázatát. Ezt a fő hatóanyagának, a kurkuminnak köszönhetjük, amely meggátolhatja azoknak a plakkoknak a képződését az agyban, amelyek előidézhetik az agysejtek károsodását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések