Hetven euróval próbált megvesztegetni egy határrendészt.


A Nyíregyházi Törvényszék kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette, valamint embercsempészés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre, valamint Magyarország területéről 2 év kiutasításra ítélte azt a török állampolgárságú vádlottat, aki 70 euróval próbált megvesztegetni egy határrendészt Beregsurány Közúti Határátkelőhelyen.

A bíróság a nem jogerős ítéletével a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, valamint a 70 eurós vesztegetési összegre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet tényállása szerint 2021. március 24. napján a vádlott 4 ukrán állampolgárságú utasával Ukrajna irányából szeretett volna Magyarország területére belépni. A jelenleg hatályban lévő rendelet alapján az ukrán állampolgárok érvényes útlevéllel, vízummal, valamint tartózkodási engedéllyel léphetnek be Magyarország területére, azonban a biometrikus útlevéllel rendelkezők mentesülnek a vízumkötelezettség alól.

A vádlott ukrán utasai nem rendelkeztek tartózkodási engedéllyel, az utazásuk célját és célországát nem tudták hitelt érdemlően igazolni, továbbá az egyik utasnak biometrikus útlevele sem volt, így őt vízumkötelezettség is terhelte.

A vádlott tisztában volt azzal, hogy utasai nem rendelkeznek a határátlépéshez szükséges dokumentumokkal, ezért a saját útlevelébe 70 euró készpénzt helyezett el azzal a céllal, hogy az útlevélkezelő – hivatali kötelezettségét megszegve – ne tagadja meg a négy ukrán állampolgár belépését.

A vádlott a vele szemben szabályszerűen intézkedő rendőr kérdésére egyértelmű utalást tett arra, hogy utasai érdekében helyezte el a készpénzt az útlevelében. Az útlevélkezelő az ígért jogtalan vagyoni előnyt nem fogadta el, a vádlottat őrizetbe vették, míg az ukrán utasait visszairányították Ukrajnába.

A két nap alatt bíróság elé állított vádlott a vesztegetés vonatkozásában beismerő vallomást tett, azonban az embercsempészés bűntettét mindvégig tagadta.

Az ítélet ellen a vádlott terhére hosszabb tartamú végrehajtandó szabadságvesztés és a kiszabott kiutasítás büntetés mértékének hosszabb tartamban való meghatározása érdekében az ügyészség jelentett be fellebbezést, amelyet a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fenntartott.

Az irányadó büntetési tételkeret 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztés, amelynek középmértéke 7 év börtön. Az embercsempészés, valamint a korrupciós bűncselekmények elszaporodottak, a megelőzési célok elérése érdekében az alkalmazott joghátrányok súlyosítása indokolt.

A büntetőügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla határoz.