A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint 300 ezerért vásárolt be a csányi bankkártyás-csaló – vádat emeltek ellene


Egy tabletet, egy LED tévét és egy okostelefont rendelt az interneten.


Mint arról dr. Konkoly Thege László ügyészségi sajtószóvivő beszámolt portálunknak, a legtöbbször elkövetett vagyon elleni bűncselekmény a lopás. Ezt az valósítja meg, aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azzal a továbbiakban jogtalanul ő maga rendelkezzen tulajdonosként. A lopás erőszakos formája a rablás. Vannak egyéb vagyon elleni bűncselekmények is, melyek közül gyakoriságuk miatt kettő érdemel kiemelést: a sikkasztás és a csalás. A sikkasztást a Büntető Törvénykönyv szerint az követi el, aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik.

A Büntető Törvénykönyvben külön tényállást képez az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, ami a csalásnak egy speciális alakzata. A törvényi tényállás szerint ezt a bűncselekményt az követi el, aki jogtalan haszonszerzés végett információs rendszerbe adatot bevisz, az abban kezelt adatot megváltoztatja, törli, vagy hozzáférhetetlenné teszi, illetve egyéb művelet végzésével az információs rendszer működését befolyásolja, és ezzel kárt okoz.

Az Egri Járási Ügyészség e miatt a ritkábban előforduló bűncselekmény miatt emelt vádat nemrégiben.

Dr. Konkoly Thege László tájékoztatása szerint a vádirati tényállás szerint egy 29 éves csányi férfi 2019 tavaszán egy ismerőse jóvoltából hozzájutott egy Vácon élő személy bankkártya-adataihoz, mire úgy döntött, hogy jogtalan haszonszerzés végett felhasználja azokat. Az elhatározást tett követte, így a vádlott – álnéven – még aznap egy tabletet, egy LED tévét és egy okostelefont rendelt az interneten, melyek vételárát a sértett bankkártyájával egyenlítette ki. Ezzel összesen 314 ezer 171 forint kárt okozott, amit a bankkártyát kibocsájtó pénzintézet elsődlegesen megtérített a sértettnek.

Az ügyészség a vádiratában pénzbüntetés kiszabásra tett indítványt, emellett indítványozta azt is, hogy a bíróság kötelezze a bank felé kártérítés megfizetésére a vádlottat, aki ezt követően hozzájuthat a jelenleg lefoglalt műszaki cikkekhez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések